Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Nagyon kemény napok is jöhetnek a gátakon

Szerző: Korsós Éva, – 2013-04-02 13:21:03

Bár az elmúlt 24 órában nem volt jelentős csapadék, több áradó folyó felső szakasza tetőzött, a következő napokra előre jelzett sok eső miatt a Felső-Tisza vízgyűjtőjén tovább emelkedhet a vízszint és a belvízzel elöntött területek nagysága is tovább nőhet - derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) összesítéséből.



E szerint az országban jelenleg 2124 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség. Elsőfokú a készültség mintegy 1440 kilométeren, (Túr, Lónyai-főcsatorna, Tarna, Hármas-Körös, Rába, Mura és a Tisza valamint azokon a töltésszakaszokon, ahol az előző, lefutott árhullám utáni helyreállítási munkák folynak). Összesen 388 kilométeren (Kraszna, Takta, Sajó, Hortobágy-Berettyó, Berettyó, Fehér- és Sebes-Körös, Ipoly) másodfokú, további több mint 293 kilométeres szakaszon (Zagyva, Hortobágy-Berettyó felső szakasz, Fekete- és Kettős-Körös) harmadfokú az árvízvédelmi készültség.

Az OVF közleménye szerint a felső talajrétegek változatlanul teljesen telítettek, a belvízlevezető csatornákban a vízszintek jelentősen megemelkedtek. Kifejtették: országosan 155 ezer hektár a belvízzel elöntött terület, ebből 71 ezer hektár vetés-szántó.

Legnagyobb, 20 ezer hektár fölötti elöntött területek Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében vannak, de - mint hozzátették - Békésben, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod megyében, a Hanságban is 10 ezer fölötti területeket jelentettek.

A 12 vízügyi igazgatóság 90 belvízvédelmi szakaszából 68 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 17 szakaszon első-, 42 szakaszon másod- és 9 szakaszon harmadfokú a belvízvédelmi készültség. A harmadfokot a dombóvári belvízvédelmi szakaszon a Kapos magas vízszintje, a Zala és a Kis-Balaton mentén négy, valamint Békésben négy szakaszon a nagy mennyiségű csapadék miatt kellett elrendelni.

Kiemelték: országszerte várható nagyobb mennyiségű csapadék, de az időszak első felében nyugaton, északnyugaton havas eső, havazás is lesz. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 milliméter) az ország területének 90 százalékán valószínű.

(echotv)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó