Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Nagy sikerű gyermekmusical-bemutató Pakson

Szerző: Korsós Éva, forrás:atomenergiainfo – 2015-08-11 06:27:50

A paksi Csengey Dénes Kulturális Központban nagy sikerrel mutatták be augusztus 5-én a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern VII. Nemzetközi gyermekművészeti projektjének résztvevői a Kérdezd Rutherfordot! című musicalt.

A gyerekek, tapasztalt színházi szakemberek vezetésével, háromhetes próbasorozat után vitték színre az előadást. A hét országból Belorussziából, Csehországból, Magyarországról, Oroszországból, Ukrajnából, Törökországból és Vietnámból több mint 70 gyermek részvételével tartott előadás egybe esett a Hirosima és Nagaszaki elleni atomtámadás 70. évfordulójával, maga a gyermekmusical pedig visszavezetett az idén 70 éves orosz atomenergetika kezdeteihez.

A Nuclear Kids gyermekprojekt ötletgazdája, Szergej Novikov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a darab szerzői elképzelték, milyen is lehetett a fiatal Igor Kurcsatov olyan idős korában, mint a darab 11-16 éves résztvevői. A főhős, a kis Igor tudásra vágyik, Ernest Rutherfordnál szeretne tanulni, sok-sok kalandban van része miközben barátokra tesz szert. A darab végén emlékeztetik a közönséget, hogy Kurcsatov az orosz atombomba atyjaként nem azért hozta létre az atomfegyvert, hogy azt valaha is bevessék, hanem azért, hogy a japán városok elpusztítása után senkinek se jusson eszébe soha többet e fegyver bevetése.

A projekt résztvevői az utolsó jelenetben az atom világáról énekelnek, majd a dal végén fehér origami hajtogatással készült darvakat röpítenek a nézők közé, mintegy az atommentes világ jelképeként. Az „atomkölykök” készítettek egy plakátot a résztvevők fényképével, akik japán origami darut formáltak. Ezt a jelképes darut a gyermekek a hirosimai Béke múzeumának kívánják eljuttatni. Magyarországi tartózkodásuk végeztével a plakátot átadják Japán budapesti nagykövetsége képviselőjének.

A nemzetközi gyermekművészeti projektben négy paksi gyermek is részt vesz. Programjuk Csehországban folytatódik, ahol augusztus 8-án České Budějovicében lépnek fel a szereplők. A hathetes gyermekszínházi turné utolsó állomása Moszkva, ahol az Et Cetera színházban augusztus 13-án és 14-én mutatják be a musicalt.

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern Nuclear Kids Nemzetközi Gyermekművészeti projektje az orosz atomenergetikai ágazatban dolgozók gyermekei, illetve a Roszatom külföldi partnerországaiból érkezett gyermekeknek ad lehetőséget egy zenés előadás színre vitelére.  A projekt a különböző országok atomenergetikai iparában dolgozók gyermekei közötti barátság erősítését, a tehetséges gyermekek fejlődését, illetve az atomenergia népszerűsítését szolgálja a fiatalok körében.

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó