Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Nőtt a hazai szarvasmarha-állomány

Szerző: Korsós Éva, – 2013-08-09 16:33:36

Nőtt a magyar szarvasmarha-állomány 2010 és 2013 között, a bővülés mögött a belső piac visszaszerzése és az ágazatot érintő támogatási rendszer áll - közölte az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a XVII. országos agrárfórumon.



Feldman Zsolt előadásában elmondta: a 2010. végi 681 ezres szarvasmarha-állománnyal szemben jelenleg 753 ezres az állomány, ezen belül 30 ezerrel nőtt a tehénállomány is. Hozzátette: a tejágazatban a 2008-2009-es mélyponttól kezdve folyamatosan emelkedtek a termelői árak, és sikerült több lábon álló támogatási rendszert kiépíteni. Az a termelő, aki rendelkezik termőterülettel, továbbá az állat tejét is hasznosítja, legalább öt jogcímen tud forrást bevonni a gazdaságába. Ez a többi állattenyésztési ágazatban nem áll rendelkezésre - jegyezte meg.

Nagy előrelépésnek nevezte a helyettes államtitkár, hogy a hazai kiskereskedelmi láncok üzleteiben visszaesett az importtej aránya. Közelített egymáshoz a magyar és nem magyar termékek ára, és érezhetően nőtt a magyar termékek forgalma - tette hozzá. Arra is kitért, hogy a húshasznosítású szarvasmarha-tenyésztés területén 2012-ben sikerült elindítani a kérődző állatok - marha és juh - tenyésztésére vonatkozó szerkezetátalakítási programot, aminek keretében 14 milliárd forintot lehet fordítani fejlesztésre. Biztos abban, hogy ha lesz rá mód, a technológia megújítására szolgáló lehetőségeket 2014 után is biztosítani tudják.

Az Európai Unió új Közös Agrárpolitikája (KAP) kapcsán Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy a tárgyalások elhúzódása miatt 2014-ben lényegében semmi nem fog változni, megmarad a területalapú és a szerkezetátalakítási támogatás. Bizonyos azonban, hogy a támogatások 30 százalékát környezetvédelmi feltételek teljesítése után lehet lehívni, ennek "a magyar gazdálkodók minimális többletpapírmunkával, gazdálkodási szokásaik megváltoztatása nélkül" megfelelnek. 2014 után, úgy tűnik, még több mód lesz az állattenyésztés-segítő támogatásokat szerepeltetni a rendszerben - jelezte.

Az előadás után a fórum egy bábonymegyeri résztvevője felvetette, hogy a Nemzeti Földalap (NFA) pályázatán nem nyert bérleti lehetőséget állami földre, ezért fel kellett számolnia szarvasmarha-állománya egy részét.
Feldman Zsolt válaszában elmondta: az NFA-s földek között "arra, ami korábban egy kézben volt, most húsz gazdálkodó jut". Az a gyakorlat, ami sok száz hektár egy tagban való kiírását tette lehetővé, megszűnt, és most olyan döntés is született, amely szerint akár egy százhektáros területet is tovább lehet bontani - tette hozzá. Azt is megjegyezte: a szarvasmarha-állomány nagyobb arányban nőtt egyéni gazdálkodóknál, mint társas vállalkozásoknál.
"Nehezen lehet akár az agrárkamarát, akár a kormányzatot a kisebb gazdaságok tönkretételével vádolni" - mondta a helyettes államtitkár.

(hirado)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó