Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

FM100-blog

Működik, vagy nem? A Chronos-8 nyomában

Szerző: Gábor János, KORONAcafé – 2015-10-07 16:06:24

Nem sokkal azután, hogy a közösségi oldalakon elterjedt egy videó a működő Schöffer-toronyról, elérkezett az ideje, hogy egyszer és mindenkorra kiderüljön: tesztüzem volt, vagy újra beindították. Szinte feledésbe merült, így azt is sikerült lenyomozni, hogy valóban a forgalom intenzitására reagál-e, vagy előre programozott koreográfia működteti. Megjegyzés: van, aki még arra is rá tudta venni, hogy tetszés szerint villogjon. Nem is kellett messzire mennünk a stúdiótól a hogyanokért. :-)

 

hirdetés

hirdetés

 

Természetesen az egyik legilletékesebbhez fordultunk a Chronos-8 művészeti jelentőségének vázolásáért: az urat Dargay Lajosnak hívják. Az Európa-hírű szobrászművész Nicholas Schöffer tanítványa, és nyugdíjba vonulásáig a kalocsai szülői házban őrzött gyűjtemény gondozója volt. A kibernetika mesterét több szempontból is méltatta Dargay - hangoztatva, hogy mennyire fontos szobor a kalocsai gigász, amely egyébként egy sorotat része. A többit európai nagyvárosokban, sőt, a tengeren túl kell keresni.

 


Ami a Chronos-8 egyik legelképesztőbb különlegessége, azzal tulajdonképpen játszani is lehet(ett). Nagyon sok üzenetben és telefonhívással tudatták velünk a hallgatók, hogy anno nekik is feltűnt: a forgalom intenzitására reagál a torony. Ezt az intenzitást pedig megfelelő helyen kopácsolva bizony lehetett befolyásolni is. Nagy pillanat: Szilva kolleginánk édesapja, Mike Péter mesélte el élőben, hogy fiatalkoruk kedvelt csínye volt a torony megviccelése. Kevéssé voltunk meglepve, miután műsorvezetőnk (nem biztos, hogy nem illuminálva) nemrég felkereste a nem működő Chronos-8-at, hátha látja működés közben. Az alma nem esett messze... :-) Kedves sztori, hallgassa csak:

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó