Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Mérlegen a minimálbér

Szerző: Bneu Edina, – 2012-10-06 12:42:06

A LIGA szerint 6 százalék körüli béremelésre lenne szükség ahhoz, hogy az infláció legyőzhető legyen. Az MSZOSZ 100 ezer forintos minimálbért szeretne.



105 ezer forintos minimálbért javasol jövőre a Munkástanácsok Országos Szövetsége. Ez 12 ezer forinttal több, mint a jelenlegi. Szerintük az infláció miatt csak ekkora emeléssel lehet szinten tartani a reálbéreket. A Szakszervezetek Országos Szövetsége ennél kisebb, 100 ezer forintos minimálbérrel is megelégedne, a munkaadók viszont legfeljebb infláció-mértékű emelést tartanak elképzelhetőnek.
Gaskó István a LIGA szakszervezet elnöke Az Estében elmondta: a béremeléseknek akkorának kell lenni jövőre, hogy már az elmúlt 6 évben bekövetkezett reál pozícióvesztést leállítsa. Az inflációt is le kell győznie a béremelésnek, és egy pici reálkereset növekedést kell elérni – mondta. Hozzátette: a minimálbéreknél még ennél is erősebb béremelésre van szükség, hiszen a minimálbérből élő emberek teljesen el vannak lehetetlenülve, nem lehet megélni ennyi pénzből – közölte a LIGA elnöke.
Gaskó István szerint 6 százalék körüli béremelésre lenne szükség ahhoz, hogy az infláció legyőzhető legyen.
Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke az M1 esti műsorában közölte, hogy szervezete szerint 100 ezer forintos minimálbér, és 116 ezer forintos bérminimum lenne szükséges. Hozzátette: a többi bérnek inflációkövetőnek kell lennie.
A Népszava információja szerint a kormány a jelenlegi hat helyett csak egy szakszervezeti konföderációval, a LIGA-val számol, erről Gaskó István közölte, hogy ez badarság, „ez egy kacsa, túl sokat nem is érdemes róla beszélni”.
Gaskó István ugyanakkor hangsúlyozta: vannak olyan törekvések, így a LIGA-nak is, hogy a magyar szakszervezeti mozgalmat össze kell fogni, mert szétaprózódtak az erők, és elég kicsi a hatékonysága a szakszervezeti mozgalomnak – mondta. „Javaslatunk egy ernyőszervezet létrehozása, ahova a 6 konföderáció azokat a kérdéseket viszi be, amiben egyetértés van, amiben különbség van azt meg megtartja magának” – nyilatkozta az elnök. Hozzátette: ez egy szerves fejlődést jelentene.
Pataky Péter erről közölte: „azt gondolom, hogy sokkal erősebb összefogásra, integrációra van szükség. (…) El kell érni azt a méretű szakszervezetet, amelyek hatékonyak, valóban szakértelemmel, nyomásgyakorló képességgel rendelkeznek. Ehhez megfelelő méret kell, ma nagyon szét van darabolódva a magyar szakszervezeti mozgalom” – nyilatkozta.
(hirado.hu)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó