Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

A régió hírei

Megújult a paksi atomerőművet ellenőrző önkormányzati t

Szerző: Vörös István, – 2011-02-14 15:18:41

A paksi atomerőmű nyitottságát, adatairól közölt szavahihetőségét is erősíti a szervezet, tovább segít megismerni céljait, ezek között az üzemidő hosszabbítás feladatait, az új blokkok megvalósításának szükségességét


Paks - A Paksi Atomerőmű Zrt. és a 12 km-es körzetében található települések által alapított Társadalmi Ellenőrző, Információs és Területfejlesztési Társulás (TEIT) ma ülést tartott Pakson, a két szervezet közötti megállapodás kiegészítésének dokumentumait, ma írták alá a vezetők.  

A Paksi Atomerőmű Részvénytársaság vezérigazgatója a találkozón arra hívta fel a figyelmet, hogy a települési társulások hozzájárulnak az erőmű nyitottsággal kapcsolatos alapelveinek megvalósításához, erősítik az őszinte párbeszédet, és bizalmat.

- Az erőmű húsz éves üzemidő-hosszabbításra készül és az új blokkok tervezett építésénél, előkészítésénél nélkülözhetetlen a lakosság megfelelő tájékoztatása - jelezte Hamvas István.

Közel két évtizede működik együtt a paksi atomerőmű és a településellenőrző információs társulás, új elem viszont hogy a 2010-es évben, a tíz évre megkötött szerződésben, az ellenőrző szervezet, nevében a területfejlesztéssel is bővült. A társulásnak, Paksot is beleértve, 13 település a részese. A települések számára az atomerőmű és a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. által nyújtott támogatás nemcsak tájékoztatási célokat szolgál, hanem a települések fejlesztését is elősegíti.

Mint az esemény alkalmából tartott közös sajtótájékoztatón elhangzott, a társulást   a polgármesterek közössége adja, a közelmúltban tartott önkormányzati választások megváltoztatták a szervezet személyi összetételét. Újdonságnak számít, hogy a TEIT elnöke mellé társelnököt is választottak, akik közösen gyakorolják a szervezet aláírási jogát is. Az elnök és a társelnök is új személy. Török Ferenc, a TEIT elnöke és Gáncs István, a társulás társelnöke, azonban a korábbi alapelvekkel egyetértenek.

1992 óta létező szervezet az atomerőműtől független információkkal is rendelkezik,  ezekről a települések lakosságának rendszeresen beszámol, közvetít és kapcsolatot teremt az atomerőmű és annak közvetlen környezete között.

A sajtótájékoztatón Török Ferenc elnök, Kalocsa város polgármestere annak a reményének adott hangot, hogy a megújult szervezet jól látja majd el feladatát, az éves vállalat munkatervének képes lesz eleget tenni. - Szeretnénk továbbra is a lakosság számára minél pontosabb, közérthetőbb, tájékoztatást adni - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy az emberek bizalmát és biztonság érzetét is erősíteni szeretnék, és célként fogalmazta meg a hiteles forrásként való megjelenés szükségességét is.

- A paksi atomerőmű bővítése az ország érdekeit szolgálja, az ezzel kapcsolatos kommunikációs feladatokban a TEIT-nek is része lesz, hangzott el a tájékoztatón.

- Az ezzel kapcsolatos feladatoknak folyamatosan eleget teszünk - hangsúlyozta Török Ferenc.

Gáncs István, a társulás társelnöke, Tengelic polgármestere az újságírók előtt elmondta: a megújult az alapszabály is segít abban, hogy a társaság korrekt módon közvetítsen információkat. - Szükséges az is, hogy az egyes települések lakossága azonos mennyiségű és minőségű információhoz jusson - hangsúlyozta.

Kommunikációs tervet készít a szervezet, ebben a sajtótájékoztatók, elektronikus és nyomtatott sajtó is nagyobb szerepet kap ebben az évben.

A Paks-Press Hírügynökség kérdésére az atomerőmű vezérigazgatója elmondta:

- Az erőmű társadalmi elfogadottsága az utolsó felmérés adatai szerint 78 százalékos, ennek a kimagasló értéknek részese lehet a szervezet munkája is.

- A tevékenység nyitottsága révén az emberek hisznek ezeknek a forrásoknak - mondotta Hamvas István.

A paksi atomerőmű és a TEIT még 2010-ben, egy tíz évre szóló megállapodást kötött, ennek megújítására minden évben sor kerül. A 2011. évi soros, kiegészítő megállapodást ma az Erzsébet szállóban látta el kézjegyével az atomerőmű részéről Hamvas István vezérigazgató, valamint a TEIT részéről Török Ferenc, elnök és Gáncs István társelnök.

(Paks-Press)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó