Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

FM100-blog

#ZsírégetőOlimpia: mától kerüljük a fehér cukrot!

Szerző: Füstös Éva, eletmodvaltasrafel.blog.hu – 2016-06-06 11:00:00

A KORONAfm100 hallgatói legyenek, fittebbek, egészségesebbek nyár végére! Ez a mottónk. Szombaton megvolt a mérlegelés az EFI segítségével, amelyből mindenkinek egyenként meghatározták korának, magasságának megfelelő ideális testsúlyát.

A mai KORONAcafé hallgatóit már elláttuk néhány hasznos tanácscsal, amelyek nem csak azoknak szólnak, akik jelentkeztek a játékra, hanem azoknak is akik nyár végére fittebbek és egészségesebbek szeretnének lenni.

A cukrot nagyon gyorsan felejtsük el és iktassuk ki az étkezésből, ami azt is jelenti, hogy ne használj cukrot és kerüld a cukor tartalmú ételeket és italokat. Ezt úgy tudod elkerülni a leghatékonyabban, ha otthon magad készíted el a napi betevő édességet, sütit, bármit ami édes. 

Na de mivel pótoljuk??? Erre a kérdésre próbáltunk néhány alternatívát felvázolni a teljesség igénye nélkül.

Barnacukor
A fehér cukor egészségesnek kikiáltott alternatívája a barna cukor, melyet ugyanúgy cukorrépából, azonos eljárással állítanak elő azzal a különbséggel, hogy a folyamatot még azon a ponton leállítják, ahol a tisztítás nem teljes, vagyis a cukor még tartalmaz természetes anyagokat. (a barna cukornak a kereskedelemben festett változatai is fellelhetőek).

A megőrzött vagy hozzáadott melasztartalom a barna cukornak különleges aromát és jellegzetes színt biztosít. Az igazság az, hogy a szervezetre gyakorolt hatásai csaknem azonosak a hagyományos cukoréval. A barna cukor egyszerűen csak kevésbé finomított változata a fehér cukornak, vagy rosszabb esetben fehér cukor színezve. Ezenkívül a barna cukor érezhetően drágább, mint a fehér.

Természetes édesítők

Méz
A méz energiatartalma csak egy kicsit alacsonyabb, mint cukoré (kb. 320 Kcal/100g), ám rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, úgy, mint kalcium, kálium, vas, mangán és C-vitamin, biotin és pantoténsav tartalma is igen magas. Aki nem szeretne hízni, csak mértékkel fogyassza. Tehát kis adagban orvosság, nagy adagban sajnos nem sokkal jobb a cukornál, így nem javasolt a fogyasztása diétában!

Gyümölcscukor
Ez a legédesebb cukorfajta, amelyről elterjedt, hogy sokkal egészségesebb a kristálycukornál, bár ez így nem feltétlenül igaz. Előnye, hogy mivel fogyasztásakor az anyagcseréhez nincs szükség közvetlenül inzulinra, kiválóan alkalmas diabetikus termékek előállításához. Viszont a szénhidráton kívül nincs benne tápanyag, így akár üres kalóriának is nevezhetjük.

Vannak azonban olyan édesítők, amelyek amellett, hogy nem hizlalnak, egészségesek, a fogaidat is védik, és sok bennük a nyomelem. És ami a lényeg: nem laboratóriumban készülnek!

Szőlőcukor
Természetes formájában a gyümölcsökből és a mézből származik ez a cukorfajta, amely azonban burgonya- vagy kukoricakeményítőből is kinyerhető. Mivel a szőlőcukor gyorsan felszívódik, és hirtelen megnöveli a vércukor- és inzulinszintet, sportolóknak, gyerekeknek és szívbetegeknek különösen ajánlott. Érdemes azonban figyelni arra, hogy a megemelkedett vércukorszint gyorsan le is csökken, és ezt azonnal éhségérzet követi.

Xilit (Xylitol, nyírfacukor)
Hatása alapján csodaszernek tűnik - alacsony a kalóriatartalma (40%-kal kevesebb, mint a cukoré), nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, ezáltal nem leszel éhes, glikémiás indexe mindössze 7 (ez a kristálycukor estében 68). Leggyakrabban kukoricarostból vagy nyírfakéregből állítják elő.

Tulajdonságaiban hasonló a cukorhoz, lehet vele sütni, főzni, egyedül élesztős tészták elkészítéséhez nem használható, mert az élesztő nem bontja.

megj.: egyszer pudingot főztem xilittel és totál oda éget az alja... :/
Mindig van itthon, de sosem használtam eddig, mert szénhidrát = kalória tartalma van ennek is... és ha lehet az édesítésen kalóriát spórolni, akkor miért ne?

Xilitet ma már szinte bárhol tudsz vásárolni.

Természetes energiamentes édesítők

Stevia
És hogy miért is jó? Természetes, édesítőereje háromszázszorosa a cukornak, a vércukorszintet egyensúlyban tartja, serkenti a máj és a hasnyálmirigy működését.
Külsőleg gombák, aknék és egyéb bőrproblémák kezelésére használható erős gyulladáscsökkentő, baktérium- és gombaölő tulajdonságai miatt. Ha ez nem lenne elég... csökkenti a magas vérnyomást, és segít az ínygyulladás leküzdésében.

Több formában is elérhető, folyékony, por és tabletta.

megj.: Először ezzel a fajta természetes édesítővel próbálkoztam, de túl drágának találtam az üvegcse méretéhez képest. Folyékony formában vásároltam, úgy, hogy a mellék ízt is tartalmazza (van olyan is, ahol kivonják belőle, bár fene tudja, hogy milyen eljárással). Tapasztalatom szerint nem lehet vele túlédesíteni az ételt, mert ha sokat teszel bele kesernyés lesz. Az üveg cseppentőjét baromi macerás nagyobb adag ételnél használni. És több, mint 2000 Ft volt 80ml. Lehet másformában (por vagy tabletta vagy mellékízmentes folyadék) megéri, de használat során nekem nem lett szimpatikus, az egészséges mivoltát leszámítva.

Steviat ma már szinte bárhol tudsz vásárolni.

Eritritol
Természetes úton képződő cukoralkohol, amelyet a cukor erjesztésével állítanak elő, a joghurtkészítéshez hasonló folyamattal. A cukornál mintegy 30%-kal kevésbé édes, de grammonként mindössze 0,2 kalória van benne, amely gyakorlatilag nullának tekinthető. Egészségügyi előnye, hogy a legnagyobb része felszívódik a vékonybélben, csak nagyon minimális mennyiség kerül a vastagbélbe, így nem okoz bélproblémákat. Kutatások szerint a felszívódott mennyiségnek több mint 90%-a változatlan formában távozik a szervezetből a vizelettel, 24 órán belül. Így szinte semmi nem marad a szervezetben, biztonságos és nem hizlal. Utóíze minimális, csak az ízekre, aromákra érzékenyek éreznek valami kis utóízt a fogyasztása során. Ételbe, italba kiválóan használható, hiszen így alkalmazva még enyhébb az utóíze.
Szukralóz

A szukralóz egy módosított nádcukor, melyet természetes cukormolekulából állítanak elő oly módon, hogy három hidroxil egység helyére klór iont ültetnek. Az átalakítás eredményeként egy olyan intenzív édesítőszert nyernek, melynek mellékíz nélküli cukor íze van. Magas hőmérsékleten csakúgy, mint oldatban stabil, sütéshez, főzéshez is kiválóan felhasználható. A fehér, vízben könnyen oldódó kristályok a cukornál mintegy hatszázszor édesebbek. A szukralózt az emberi test nem hasznosítja, ezért nem biztosít energiát.
Mesterséges édesítők

Aszpartám
A különböző védett márkanevű mesterséges édesítőszereket az aszpartám (aspartame) nevű kémiai anyagból állítják elő. Az aspartame-ot bizonyos publikációk méregnek titulálják és nem véletlenül. Az aspartame 3 kémiai anyagból áll: - 40% aspartic sav, - 50% phenylalanine, -10% methanol. Ezek mindegyike mérgező vagy káros a szervezet számára mint adalékanyag.

Az aszpartám az egyik legveszélyesebb étel adalékanyag, mellesleg a másik legveszélyesebb étel adalékanyag a 99%-ban glutamát (glutamate) nátrium savából álló MSG (monosodium glutamate), meg a hydrolizált növényi fehérje, amik ráadásul semmilyen funkciót sem töltenek be, csak ízesítő anyagok. Ez utóbbi adalékanyagokat több étel-gyártó szándékosan félrevezetésként ilyen álnevekkel tünteti fel mint például: "természetes ízesítő", "fűszerek", "élesztő kivonat", "szója fehérje kivonat", "textured protein" stb. De a káros adalékanyagok sorát lehetne tovább folytatni a Saccharin-nal ("Sweet n' Low", "Sweet Twin"), kénesítő szerekkel stb.

Megj.: Az egyik legnépszerűbb édesítő a Canderel is Aszpartámból készül..., illetve minden üdítő ami Light...
Bár vannak veszélytelennek nyílvánított mesterséges édesítők, de azért igyekezzünk kerülni, a mesterséges termékeket.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó