Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Meghalt Horn Gyula volt miniszterelnök

Szerző: Vörös István, – 2013-06-19 23:01:49

Hosszú betegség után, 81 éves korában elhunyt Horn Gyula volt miniszterelnök.

Szerdán elhunyt Horn Gyula volt miniszterelnök. 2007-óta szenvedett súlyos, visszafordíthatatlan agyi betegségben, állandó kórházi ápolásra szorult. Az őt érintő kérdésekben azóta felesége és a gyermekei döntöttek. 2010-ben fontolgatták a Honvédelmi Minisztérium vezetésében, hogy hazaengedik a Honvéd kórház VIP-terméből, de az Atv.hu szerint Orbán Viktor közbenjárására Horn végül mégis a kórházban maradhatott.

Horn Gyula 1932. július 5-én született Budapesten. Visszaemlékezései szerint családja rendkívül szűkös anyagi körülmények közt élt, apját pedig 1944-ben a németek megölték. A háború után műszerésztanuló lett, majd 1949-ben szakérettségit tett. 1950 és 1954 közt a Szovjetunióban, Rosztovban tanult, pénzügyi diplomát szerzett. 1954-től volt tagja a Magyar Dolgozók Pártjának, hazatérése után a Pénzügyminisztériumban lett előadó.

Itt dolgozott 1956 őszén is, amikor kitört a forradalom, amikor saját visszaemlékezései szerint tartalékos tisztként (még 1954-ben kapott katonai kiképzést) behívták a Nemzetőrségbe. A november 4-i szovjet megszállás után - a fennmaradt dokumentumok szerint már november közepén, saját könyve alapján decemberben - belépett a Kádár-rendszer megszilárdítására hivatott Magyar Forradalmi Karhatalom kötelékébe.

[origo]

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó