Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Megéri gyűjteni a sittet januártól?

Szerző: Bneu Edina, – 2012-06-08 11:27:59

A Vidékfejlesztési Minisztérium úgy számolná fel az illegális sittlerakókat, hogy felvásárolja az építési hulladékot.


Pénzt fizethetnek a jövőben az építési törmelékért, így januártól megéri gyűjteni a sittet. A Vidékfejlesztési Minisztérium így számolná fel az illegális sittlerakókat. A törmelék felvásárlása állami monopólium lehet jövőre, az építési hulladékot pedig kötelezően fel kellene használni az autópályák építésénél.

A sittet jelenleg konténerbe kell gyűjteni, a tárolók elszállítása azonban több tízezer forintba is kerülhet, ezért sokan a város- vagy az erdőszélekre viszik a törmeléket. Budapesten évente mintegy 3000 tonna építési hulladék végzi az erdőkben. Ezt az erdőgazdaságoknak saját költségükön kell elszállítaniuk. A sittet ráadásul csak külön gépek segítségével lehet elvinni, így összegyűjteni is sokkal drágább.

Az állami erdőgazdaságok százmilliókat költenek évente a tisztításra - mondta a Híradónak Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.

Januártól a Vidékfejlesztési Minisztérium újrahasznosítaná a bontási hulladékot. A törmeléket a jövőben kizárólag egy állami cég venné át, ahol a piaci értékénél többet fizetnének a sittért. Országszerte hét ilyen felvásárlói pontot alakítanának ki.

A cél egy pénzügyi ösztönzőrendszer, amely nyomán összeszedik a törmeléket, mert pénzt kapnak érte az emberek - magyarázta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

A sittet az állam hasznosítaná. A tervek szerint arra köteleznék az autópálya-építő cégeket, hogy kavics helyett építési törmeléket használjanak az alapozáshoz. Ezt pedig csak az államtól vehetnék meg, amelynek így haszna is lenne az üzleten. Az új szabály január elsején léphet életbe, ha az Országgyűlés elfogadja.

(hirado.hu)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó