Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Megállíthatatlan az izraeli erdőtűz!

Szerző: Gábor János, – 2010-12-03 11:01:08

Péntek hajnalig sem sikerült megfékezni az Izrael történetében eddigi legnagyobb erdőtüzet. A hatóságok szerint a lángok a hajnali órákban gyors ütemben terjedtek Haifa irányába. A kikötőváros polgármestere előzetes óvintézkedésként elrendelte az egyik haifai előváros evakuálását.



A bozóttűz csütörtökön tört ki nem messze Haifától, a Karmel-hegységben déltájban A környék településeiből több mint 10 ezer személyt kitelepítettek, illetve biztonsága helyeztek. A lángok megfékezésére nagyszámú tűzoltót vezényeltek ki, ennek ellenére az éjszaka folyamán sem sikerült eloltani - vagy legalábbis megfékezni - a tüzet. 40 személy vesztette életét, többen megsérültek, és magas az eltűntek száma. Eddig mintegy 2800 hektárnyi terület teljesen kiégett. A tűz gyorsan terjedt az évszakhoz képest szokatlanul forró és száraz időjárási feltételek között. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök felkérte Ciprust, Görögországot, Olaszországot és Oroszországot, hogy segítsenek országának a tűz eloltásában.



Izraelben az utóbbi hónapokban szinte egyáltalán nem vagy alig esett csapadék, valószínűleg ez is hozzájárult a tűz kitöréséhez az ország északi részében, bár a szándékos gyújtogatást sem zárják ki. Erre utal, hogy a rendőrségi szóvivő szerint több, egymástól független kisebb tűzfészket találtak. Ugyanakkor az izraeli média azt jelentette, elképzelhető, hogy egy környékbeli illegális hulladéklerakó gyulladt ki, és a kiszáradt aljnövényzet megkönnyítette a lángok terjedését.

Péntek reggel már több külföldi tűzoltócsapat érkezik Izraelbe, hogy segítsen az ország történetének legnagyobb tüze elleni küzdelemben. A leggyorsabb külföldi segítség az Egyesült Államokból, Görögországból, Ciprusról és Bulgáriából érkezik, de az amerikai hírügynökség jelentése szerint más országokból is. Az izraeli kormány reggel rendkívüli tanácskozást tart a katasztrófa miatt.

A bozóttűz csütörtökön tört ki nem messze Haifától, a Karmel-hegységben déltájban A környék településeiből 15 ezer személyt kitelepítettek, illetve biztonsága helyeztek.

(MTI)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó