Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Még keresik a rejtélyes káptalanfüredi kórokozót

Szerző: Bneu Edina, – 2011-07-09 15:22:36

Egyelőre a laboratóriumi tesztek sem tudták kideríteni, mi okozta a tömeges megbetegedéseket Káptalanfüreden.


Még nem sikerült azonosítani azt a kórokozót, amely 44 gyermek és fiatal felnőtt rosszullétét a Balatonnál táborozók között. Bujdosó László főorvos, a balatonfüredi tisztiorvosi szolgálat vezetőhelyettese szombaton azt mondta: a 48 órás laboratóriumi tesztek alapján sem sikerült azonosítani, mi volt a megbetegedések oka.

A főorvos csütörtökön még azt valószínűsítette, hogy várhatóan szombatra lesz vizsgálati eredmény. Elmondta: a laboratóriumi gyorstesztek negatív eredményt mutattak a calici vírus fertőzésre. Ezt azonban kevés minta - mindössze négy - alapján "produkálta" a teszt, ezért nem lehet kijelenteni egyértelműen, hogy nem calici vírus okozta a megbetegedéseket. A főorvos szombaton hangsúlyozta: a tábor nincs bezárva, változatlanul nyaralnak ott gyerekek, sőt olyan is volt, aki a kórházból oda tért vissza.

A két tábor közös konyháját viszont szerdán bezárták, mindenütt fertőtlenítettek, a még ott lévő gyerekek hideg élelmet kapnak. Az állat-egészségügyi szolgálat több hiányosságot - higiénés és tárolási szabálytalanságot - tapasztalt a konyhánál, s amíg a feltételeket nem teljesítik, a konyha működésének felfüggesztése érvényben marad.

Szerdán és csütörtökön hasmenéssel, hányással, lázzal és esetenként ájulással járó tünetekkel összesen 44 gyermeket és fiatal felnőttet szállítottak az ajkai, tapolcai, veszprémi és székesfehérvári kórházba a Balatonalmádihoz tartozó Káptalanfüred két gyermektáborából.

Pénteken már csak az ajkai és a tapolcai kórházban ápoltak egy-egy, a veszprémiben pedig három beteget. A kórházaktól kapott információ szerint szombaton ők is hazamehettek, tehát nincs már kórházban egyetlen káptalanfüredi táborozó sem.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó