Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

A régió hírei

MAVIR: szükség van az új atomerőművi blokkok építésére

Szerző: Vörös István, koronaradio.hu – 2018-04-25 16:00:04

A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító április elején publikálta, „A Magyar Villamosenergia- rendszer közép- és hosszú távú forrásoldali kapacitásfejlesztése 2017.” című tanulmányának feldolgozását online.

A hazai energiaszektor meghatározó szereplője által közzétett anyag tanulsága szerint a két új paksi blokkon felül új erőműveket is építeni kell. Mint rámutatnak, 2017-ben többször dőlt meg a villamosenergia-fogyasztás rekordja Magyarországon. A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. közleménye alapján 2016-hoz képest tavaly több mint 2,5 százalékkal nőtt hazánkban az igénybe vett villamos energia mennyisége. Az ország 2017-ben 45 057,4 gigawattóra villamos energiát használt fel, ami történelmi rekord. A napon belüli villamosenergia-felhasználás is csúcsot döntött ebben az évben, soha nem volt még szükség annyi áramra hazánkban, mint 2017. január 27-én.

2018 kései tele újabb rekordot hozott. Március 2-án ismét csúcsot döntött az áramszükséglet, a rendszer terhelése elérte a 6835 megawattot. Ekkor a villamosenergia-fogyasztás 47,2 százaléka származott importból.

A MAVIR Zrt. tanulmányában helyzetértékelést ad és jövőképet vázol a hazai villamosenergia-rendszerben működő erőművek várható teljesítőképességének nagymértékű csökkenéséről és a szükséges új erőművi kapacitások építéséről is.

A 2032-ig előretekintő tanulmány megállapítja, hogy a villamosenergia-rendszerben üzemelő erőművek teljesítőképessége jelentősen csökkenhet a húszas évek közepére. A napjainkban meglévő 8500 megawatt erőművi kapacitásból csupán 4800-5000 maradhat üzemben, ez a vizsgált időszak végére 4000 megawatt alá csökkenhet. A megszűnés döntően nagyerőműveket érint. A nagyerőmű-park jelentős része üzemideje végéhez közeledve helyettesítésre szorul. Ez megtörténhet új nagy- vagy kiserőművek építésével, a meglévők felújításával, üzemidejük meghosszabbításával, vagy importforrásból.

A tanulmány ugyanakkor hozzáteszi, hogy az olcsó import lehetősége néhány éven belül megváltozhat, ha a térségben elfogynak a többlet kapacitások. Így az új erőművek építésének másik fő feladata az import kiváltása lehet. A jövőben a régiós erőmű-leállítási, illetve beruházási tendenciák tükrében – nagyobb eséllyel lehet erőművi kapacitáshiányra számítani.

A MAVIR honlapján olvasható tanulmány adatait tanulmányozva megállapítható, hogy az új paksi blokkok létesítésén túl további, más erőművek építésére is szükség lesz.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó