Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Matolcsy került a jegybank élére

Szerző: Korsós Éva, – 2013-03-01 09:39:01

Matolcsy Györgyöt jelöli a Magyar Nemzeti Bank élére a kormányfő - ezt maga Orbán Viktor jelentette be a Kossuth Rádió reggeli adásában. Az új nemzetgazdasági miniszter Varga Mihály lesz.


 
Ez a legkevésbé kockázatos döntés - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban, ahol bejelentette azt is, hogy Matolcsy Györgyöt Varga Mihály váltja a nemzetgazdasági miniszteri poszton. Mint fogalmazott, zökkenők nélkül tudja átvenni Varga Mihály a munkát, és belefér miniszteri munkakörébe az EU-IMF-tárgyalások vezetése is.

A kormányfő álláspontja szerint akkor áll elő stabilitás és kiszámíthatóság, ha kormányzati tapasztalattal rendelkező embert kér fel a központi bank élére. "A teljesítmény és a tények egyetlen ember felé mutatnak, ez pedig Matolcsy György" - mondta Orbán Viktor.

"Miután a jegybank független, és a függetlenségét nem szabad megkérdőjelezni, ezért csak egyetlen lehetőség van arra, hogy a jegybank képes legyen a gazdaságpolitika egészében elhelyezni a működését. Ez csak akkor lehetséges, ha egy kormányzati munkát már közelről látott, tapasztalt és azt vezetett embert kérünk fel jegybankelnöknek" - fejtette ki a kormányfő.

A kormányprogram marad, tehát a gazdaságpolitika iránya sem változik. Utóbbival kapcsolatban közölte, továbbra sem tűri el azt, hogy a szolgáltatók a tizedik bőrt is lehúzzák a magyar emberekről, ezért például árszabályozással, törvényalkotással korlátok közé kell szorítani ezek tevékenységét. Hozzáfűzte azt is, abban sem lehet változás, hogy az embereket ezentúl sem szabad büntetni azért, mert dolgoznak és többet keresnek, így a személyi jövedelemadót alacsony szinten kell tartani, amelynek mértékét - erősítette meg - tíz százalék alá csökkentené. A jövedelemadók helyett a súlypontot a fogyasztási és a forgalmi adók felé kell helyezni - tette hozzá.

Megismételte azt is, hogy az ország finanszírozhatósága körüli viták eldőltek, azokat a múltkori amerikai kötvénykibocsátással lezárták.

Megjegyezte, szerinte a jegybankelnöknek és a gazdasági miniszternek van szerepe abban, hogy feloldja a bankok és a vállalkozások között fennálló ellentmondást, amely abból fakad, hogy míg a pénzintézetek azt mondják, ők az elmúlt időszakban is kínáltak olcsó hiteleket, csak nem volt rá megfelelő jelentkező, addig a cégek azt állítják, ők tele vannak sikeres ötletekkel, de nem kapnak kölcsönt jó feltételekkel.

Matolcsy Györgyöt még péntek délután meghallgatja az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága, ezt követően nevezi ki őt a köztársasági elnök.

Simor András jegybankelnök hatéves mandátuma szombaton jár le.

A miniszterelnök bejelentésére minimálisan gyengült a forint. Pillanatokkal a bejelentés előtt az euró árfolyama 295,05 forinton állt, mintegy 15 perccel később, 8.05 órakor 295,55 forintot ért a közös európai deviza.

(inforadio)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Üres a pápa trónja


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó