Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Már nem DR. Schmitt - teljes összefoglaló

Szerző: Gábor János, – 2012-03-30 07:03:15

A Semmelweis Egyetem szenátusa megvonta Schmitt Páltól a doktori címet. A szenátus 33 igen és 4 nem arányban hozta meg a döntést. A Hallgatói Hálózat tagjai ovációval fogadták a döntést. Schmitt a frankfurti reptéren értesült a hírről, de nem nyilatkozott.

Visszavették Schmitt Pál doktori címét - erről döntött a Semmelweis Egyetem (SE) szenátusa csütörtök délután több mint háromórás ülésén. Tulassay Tivadar rektor rövid sajtónyilatkozatban azt mondta, a szenátus a Magyar Tudományos Akadémia Tudományetikai Kódexét tartja magára kötelezőnek, amely a jogszabályok betartása mellett a magas szintű, önálló tudományos munkát tekinti elengedhetetlennek. Az SE ennek szellemében elítéli a normák megsértését, és szankcionálja őket – mondta a rektor.

Tulassay Tivadar szerint a Tényfeltáró Bizottság azért dolgozott két hónapig, mert nehezen lehetett beszerezni a munkához szükséges eredeti forrásokat. Miután a bizottság jelentése megszületett, az SE Réthelyi Miklóshoz továbbította, mert a jogszabályok szerint a miniszter az illetékes dönteni az ügyben. Csakhogy Réthelyi felbontás nélkül visszaküldte a dokumentumot, így a Semmelweis Egyetemnek a saját szabályzata szerint kellett meghoznia a döntést.


Tulassay Tivadar bejelentése
Fotó: Fülöp Máté

Az egyetem doktori tanácsa reggel határozott úgy, hogy kezdeményezi Schmitt doktori címének visszavonását. A tanács reggel 8 órakor ült össze, a 22 tagból 18 volt jelen, a többség (16-2 arányban) a doktori cím elvétele mellett szavazott. A szenátus végül a határozatot hozta, hogy mivel a dolgozat nagy terjedelmű szövegátvételen alapul, nem felel meg a szakmai etikai kritériumoknak, így visszavonják a doktori címet. A szavazati arány 33 igen és 4 nem volt.

A hvg.hu a szenátus több tagját is megkereste, de mint mondták, megállapodtak abban, hogy a rektor nyilatkozik az ügyben. Ugyanakkor egyöntetűen azt mondták, nem volt nagy vita vagy kérdés az ügyben, mivel az SE szabályzata egyértelműen kimondja, milyen döntést kellett hozni az ügyben. A Hallgatói Hálózat helyszínen lévő tagjai ovációval fogadták a bejelentést.


Tüntetők az SE kapujában

Schmitt Pál a frankfurti reptéren értesült arról, hogy elvették a doktori címét. Az MTI Hírcentrum munkatársának nem nyilatkozott, az államfő munkatársai azonban azt közölték, hogy akár már pénteken a nyilvánosság elé állhat.

Orbán is megszólalt

Még a bejelentés előtt szólalt meg Orbán Viktor a Schmitt-ügyben. „A magyar alaptörvény szerint a köztársasági elnök személye sérthetetlen, én pedig ehhez tartom magam” – ezt mondta a Petőfi Népének adott csütörtöki interjúban Kecskeméten.

A Tényfeltáró Bizottság kedden nyilvánosságra hozott jelentése szerint a doktori eljárás hiányosságokkal ugyan, de formailag megfelelt az akkor még önállóan működő Testnevelési Egyetem gyakorlatának. A testület megállapította azt is, hogy az egyetem követett el szakmai hibát, amikor a szövegazonosságokat nem tárta fel időben. A jelentéshez az egyik tag, Fluck Ákos ügyvéd különvéleményt fűzött, amelyben a doktori cím elvételének lehetőségét vizsgálná.

A bizottság jelentése hatalmas vitákat váltott ki a tudományos közéletben, több egyetemi oktató ugyanis bejelentette, az ügy tisztázásáig nem vállalnak szakdolgozati vagy doktori disszertáció-bírálatot. A Hallgatói Hálózat is Schmitt lemondását követeli, szerda este pedig a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is úgy nyilatkozott, hogy Schmitt Pál is hibás abban, hogy disszertációját több műből másolta le.



Schmitt Pál, aki éjszaka tért haza Szöulból, eddig csak szerdán nyilatkozott az ügyben: elfogadja a bizottság álláspontját, amely szerinte "gyakorlatilag arról szól, hogy tartalmilag és formailag megfelelt az akkori követelményeknek". Schmitt elmondta: "egy pillanatig sem gondolta", hogy le kéne mondania, a vizsgálat eredménye pedig "egyfajta elégtétel, hogy akkor is igazam volt 20 évvel ezelőtt, mert az akkori körülményeknek és előírásoknak megfelelően írtam egy dolgozatot". Megjegyezte, örül, hogy Magyarországon "nincs kettős mérce" és a köztársasági elnökre is "vonatkoznak azok a szabályok, amik úgy hangzik (sic), hogy az ártatlanság vélelme". Végül kijelentette: doktorija ügyét lezártnak tekinti és többet nem kíván vele foglalkozni.

Az előzmények

A hvg.hu január 11-én írta meg, hogy az államfő kisdoktori dolgozatából mintegy 180 oldal szinte szó szerinti egyezést mutat Nikolaj Georgiev bolgár sportkutató egy másik, 1987-ben hasonló címmel készített francia nyelvű tanulmányával. Egy héttel később azt is feltártuk, hogy ezenfelül 17 oldal Klaus Heinemann német professzor 1991-ben megjelent tanulmányának fordítása.

Schmitt Pál egyhetes hallgatás után január 18-án reagált először az egy héttel korábban megjelent, a plágiumgyanút felvető cikkünk állításaira. Az államfő a Kossuth Rádió reggeli műsorában utasította vissza a plágiumvádakat, és azt mondta, hogy a 180 oldalnyi – szerinte az egyes jegyzőkönyvekből mindenki, így Georgiev számára elérhető – „törzsanyagon” felül a dolgozatában a fennmaradó 30-35 oldalnyi szöveg (amely Schmitt szerint a következtetéseit tartalmazza) a saját munkája.

A hvg.hu az interjú után ugyanakkor azt is bemutatta, hogy Schmitt ebben sem mondott igazat, hiszen dolgozatának Következtetések című fejezete szinte teljes egészében a Georgiev-mű egyik fejezetének átvétele. Megállapítottuk, hogy Schmitt 215 oldalas dolgozatából mindösszesen hozzávetőleg 12 oldal maradt. A 10 számozatlan oldalt is a disszertációhoz számítva úgy tűnik, hogy 225 oldalból 213 oldal, vagyis a szöveg 94,6 százaléka más munkák átvétele. Azóta az Index olvasói a megmaradt oldalakból többet azonosítottak más, külföldi szerzők műveiből.

A Testnevelési Főiskola jogutódja, a Semmelweis Egyetem több héttel a hvg.hu első cikke után döntött úgy, hogy vizsgálóbizottságot állít fel.

HVG
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó