Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Film, premier

Már júniusban kiszúrták a gát hibáját!

Szerző: Gábor János, – 2010-10-11 08:56:58

Az iszapkatasztrófa már régóta készülődött, és megelőzhető lett volna – állítja a World Wide Fund for Nature Természetvédelmi Világalap (WWF), a világ egyik legnagyobb természetvédelmi szervezete.

– Egy júniusban készült légifotón, amelyhez a WWF sajnos csak a katasztrófa után négy nappal jutott, jól látható: a tározó falai már akkor szivárogtak, tehát valószínűsíthetően nem voltak jó állapotban – mutatott rá Figeczky Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója.



Szivárgott. A 2010. június 11-i képen jól látható, hogy a tározó egy hete átszakadt 10-es kazettájánál szivárog a vörösiszap

A fényképet az Interspect csapata csinálta, amely 2010 tavaszától készít – többnyire önerőből és elkötelezettségből – légi felvételeket a túlterjeszkedő külszíni fejtésekről és a potenciális veszélyt jelentő vagy nem megfelelő állapotú tározókról.

A fotón a szervezet tagjai szerint világosan felismerhető, hogy a mérgező vörösiszapból már a tározót körülvevő csatornába is került. Ez egyértelmű jelzés kellett volna legyen arra, hogy sürgősen ellenőrizzék és átvizsgálják az egész gátfalat – véli a WWF.

Blikk-információ
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó