Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

A régió hírei

Malom utcai bentlakásos intézmény kiváltása

Szerző: Sajtóközlemény, forrás: Kalocsai Szociális Szakellátási Központ – 2015-04-30 11:08:20

- SAJTÓKÖZLEMÉNY -

Kalocsa Város Önkormányzata 2013. február 15. napi határidővel támogatási igényt nyújtott be az Új Széchenyi Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében kiírt pályázati felhívásra, amelynek eredményeként 893.500.000 Ft összegű, 100 %-os támogatási intenzitású, vissza nem térítendő támogatást nyert az Európai Regionális Fejlesztési Alapból a TIOP-3.4.1A-11/1-2013-0001 számú, „Kalocsa, Malom utcai bentlakásos intézmény kiváltása” c. pályázat megvalósítására.

A projekttel Kalocsa városa is csatlakozott azon településekhez, amelyek Magyarországon úttörő módon léptek az Európai Unió által szorgalmazott úgynevezett kiváltási stratégia útjára.

E cél elérése érdekében valósul meg a városban évtizedek óta működő bentlakásos intézmény kiváltása, amelynek eredményeként lakókörnyezetbe integrált elhelyezést nyújtó, széles szolgáltatási kínálattal rendelkező, az öngondoskodásra való képességre épülő és az azt fejlesztő szolgáltatási rendszer irányába megtörténik az első lépés.

A projekt során az intézmény 60 lakójának élete változik meg oly módon, hogy a város hat helyszínén családi házakban, lakásokban és egy lakócentrumban élhetik mindennapi életüket. Nappali teendőiket pedig a szintén újonnan épülő szolgáltató központban végezhetik, amely épület a város lakossága előtt is nyitva áll a projekt zárását követően.

Az építések mellett nagy hangsúly helyeződik mind az ellátottak, mind pedig a velük foglalkozó szakemberek felkészítésére az új körülményeket illetően. Nem elhanyagolható továbbá a lakókörnyezet érzékenyítése a társadalmi integráció megteremtése érdekében, és természetesen olyan támogató szolgáltatások nyújtása a lakók irányába, amellyel az önálló életvitel minél magasabb szintjét érhetik el.

Kalocsa és lakossága – hűen a több évtizedes gyakorlatához – jelen projekttel is kifejezi, hogy elkötelezett a városban lakó fogyatékkal élő embertársai életkörülményeinek javítása mellett.

A projekt életútját tekintve fontos momentum, hogy a 2013. július 1-jén kezdődő megvalósítási időszak alatt, 2014. január 1. napjával a fenntartó és a kedvezményezett személyében változás következett be. A változás oka „az egyes szakosított szociális és gyermekvédelmi szakellátási intézmények állami átvételéről és egyes törvények módosításáról szóló - 2013. évi CLXXXIV. törvénnyel módosított - 2012. évi CXCII. törvény”, amelynek értelmében a kalocsai, értelmi fogyatékosoknak otthont adó bentlakásos intézmény fenntartója a Magyar Állam, a projekt kedvezményezettje pedig az önkormányzati szociális otthonból kiváló Kalocsai Szociális Szakellátási Központ lett.

Mind a fenntartó, mind a kedvezményezett – pályázat megvalósítása melletti - elkötelezettségét mutatja, hogy a jogelőd önkormányzat által tervezett szakmai-műszaki tartalommal zajlik jelenleg is a projekt előrehaladása.

 

Ennek keretében az alábbi helyszíneken történnek építési-kivitelezési munkák:

Az építési munkák valamennyi helyszínen  megkezdődtek, a kisebb épületek esetében befejezés-közeli állapotban vannak, azonban valamennyi létesítmény elkészül a megvalósításra rendelkezésre álló 2015. október 31. napjáig.

A projekt keretében vállalt, egyéb jelentősebb projektelemek, úgymint mentorszolgáltatás, képzések, szervezetfejlesztés, eszközbeszerzés, és az építkezésekhez kapcsolódó járulékos feladatok, mint a tervezés, építési engedélyek megszerzése, a műszaki ellenőrzés, rehabilitációs szakmérnöki feladatok ellátása részben már megvalósultak, részben pedig folyamatban vagy előkészítés alatt vannak.

A 2015. május 8. napra tervezett, alapkőletétellel egybekötött, sajtó nyilvános nyitórendezvény révén is hangsúlyozni kívánjuk a kiváltási stratégia melletti elkötelezettségünket, a lakók életminőségének javítása érdekében tett erőfeszítéseinket, és a leendő szűkebb lakókörnyezet, illetve a város lakói felé irányuló tájékoztatásunkat, továbbá a befogadás, az elfogadás melletti köszönetünket.

2015. április 24.

Kalocsai Szociális Szakellátási Központ

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó