Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Lemondott Hende Csaba honvédelmi miniszter

Szerző: MTI / hvg.hu, forrás: hvg.hu – 2015-09-07 20:04:20

A honvédelmi miniszter azután adta be a lemondását, hogy a nemzetbiztonsági kabinet áttekintette a határzár ügyét.

Hétfőn ülésezett a kormány nemzetbiztonsági kabinetje, ahol "áttekintették az illegális bevándorlással kapcsolatos helyzetet, ezen belül beszámolót hallgattak meg a magyar-szerb határon épülő ideiglenes biztonsági határzár készültségi állapotáról".

A kabinet ülését követően Hende Csaba honvédelmi miniszter benyújtotta lemondását a miniszterelnöknek, amelyet Orbán Viktor elfogadott. A kormányfő ezek után felkérte Simicskó Istvánt a honvédelmi miniszteri feladatok ellátására.

Hende Csaba nem kívánt nyilatkozni lemondásának hátteréről.

A honvédelmi miniszter távozása bár többször felmerült, most mégis meglepetés. Ugyan szeptemberben várható a kormányátalakítás, ám Lázár János többször elmondta, az minisztereket nem érint, inkább államtitkárokat.

Ezért sokkal valószínűbb, hogy a kerítés építése miatt mondhatott le a tárcavezető. A kormány még június 25-én jelentette be, hogy 175 kilométeres szakaszon négy méter magas, kétszintű kerítésrendszer épül. Július közepén el is kezdődött a kerítés építése, ám csak egy próbakerítésé. Bár Orbán Viktor Tusnádfürdőn azt jelentette be, hogy a menekültügyi krízis miatt elvárja, hogy augusztus végéig épüljön meg az igazi kerítés.

A határzár építéséért egyébként Pintér Sándor és Hende Csaba volt felelős. A Magyar Honvédség szeptember elsején a Facebookon azt közölte, jól halad a munka második üteme és "a műszaki zárrendszer telepítése után ütemterv szerint zajlik a kerítés felállítása".

Találgatások

Vannak, akik úgy vélik, valójában Hende volt az, aki menni akart, mégpedig a honvédség bevetése körüli viták miatt. A távozó miniszter ugyanis kezdetben azt állította, ehhez alkotmányt kell módosítani, majd a kormány mégis úgy döntött, hogy nem. Elképzelhető - mondták forrásaink -, hogy a HM jogászai mégis úgy foglaltak állást, ahogy azt a miniszter az elején képviselte. Ezt még egy forrás valószínűnek mondta. Ő úgy fogalmazott, Hende nem akarta nevét adni egy összetákolt megoldához, amely szerinte jogilag védhetetlen.

Ennek a forgatókönyvnek a valószínűségét csökkenti azonban, hogy Hende - mint egy másik forrásunk fogalmazott - "hétfő reggel még nem úgy viselkedett, mint aki lemondana, és a HM-ben sem volt ilyen hangulat". Ez pedig azt sugallja, hogy Hende sorsa valóban a nemzetbiztonsági kabinet ülésén dőlt el. Az sem zárható ki, hogy ott bukott ki az, amit egy ideje már emlegetnek a honvédelemmel foglalkozó szakértők, és amiről a hvg.hu is írt. Az ugyanis, hogy ha 3500 főt akarnak a határhoz vezényelni, ez csak úgy lehetséges, ha ugyanekkora kontingens áll készen cserére. Ráadásul a Honvédségnél mindezt úgy kell megtervezni, hogy még tíz százalékot számolnak a szükséges kerethez. Ez azt jelenti, hogy Hendének 7700 főt kellett volna prezentálnia, ami a Honvédség mostani állapotában igen nehéz megvalósítani.

Simicskó lesz a miniszter

Váratlanul érte, hogy a miniszterelnök felkérte ma délután a honvédelmi poszt ellátására - mondta Simicskó István a hvg.hu-nak. Mint mondta, rövid gondolkodási időt kért, amíg egyeztetett családjával. Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor milyen feladattal bízta meg, mit vár el tőle miniszterként azt mondta, szakmai kérdésekről később fog nyilatkozni.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó