Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Lemondott a francia igazságügyi miniszter

Szerző: Korsós Éva, forrás:hirado.hu – 2016-01-27 16:13:47

Lemondott az új "terrortörvény'" miatt a miniszter. A francia parlament olyan alkotmányreformot készül megvitatni, amelynek értelmében bizonyos körülmények között megfoszthatnák francia állampolgárságuktól a terrorizmusért elítélt embereket.

A tárcavezetőt az késztethette erre a döntésre, hogy a parlament olyan alkotmányreformot készül megvitatni, amelynek értelmében bizonyos körülmények között megfoszthatnák francia állampolgárságuktól a terrorizmusért elítélt kettős állampolgárokat. A tervet Francois Hollande francia köztársasági elnök a november 13-i párizsi terrortámadásokra válaszul jelentette be, és noha a javaslat népszerű a jobboldal körében, erősen megosztja a kormányzó szocialistákat.

Közvélemény-kutatások szerint a franciák többsége támogatja az elnök kezdeményezését, de ellenzői attól tartanak, hogy az igazságtalanul célba veszi a muszlimokat, egyesek szerint pedig arra a második világháborús intézkedésre hasonlít, amelynek keretében megfosztották állampolgárságuktól a francia zsidókat.

Az afrikai gyökerekkel rendelkező, a dél-amerikai Francia Guyanában született Taubira - akinek már többször volt nézeteltérése a kormánnyal - korábban jelezte, hogy nem ért egyet a javaslattal.

"Az ellenállás néha maradást jelent, néha meg távozást" - írta Taubira Twitter-üzenetében.

Az igazságügyi tárca élére 2012-ben kinevezett Taubira hivatali ideje alatt a kisebbségek és a nők jogaiért, valamint az azonos neműek házasságának legalizálásáért küzdött.

Francois Hollande hivatalának tájékoztatása szerint a miniszter lemondását elfogadták. Taubira helyét Jean-Jacques Urvoas veszi át, aki előzőleg a tervezett alkotmányreform kidolgozásának egyik felelőse volt.

A francia alaptörvényt a parlament mindkét házának hatvan százalékos támogatásával vagy népszavazás révén lehet módosítani.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó