Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Eldőlt: betiltják a dohányzást a romániai kocsmákban is

Szerző: Korsós Éva, forrás:hvg – 2016-01-27 16:04:50

Románia alkotmánybírósága szerdán eldöntötte: alkotmányos a dohányzást betiltó törvénytervezet, vagyis már március közepétől tilos lehet a füstölés a romániai kocsmákban és vendéglőkben, és minden más zárt, közösségi térben. - Súlyos pénzbírságra számíthatnak azok, akik megszegik a törvényt.

A képviselőház által decemberben elfogadott törvény tiltja a dohányzást a zárt, nyilvános helyeken, többek között a kocsmákban és a vendéglőkben. – Írja a Transindex.ro. A zárt nyilvános helyiség  a törvény szerint azt jelenti, hogy legalább két fallal, valamint állandó vagy ideiglenes tetőszerkezettel rendelkezik, és bárki által látogatható, vagy közösségi használatban van.

A törvény a Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számítva 45 nap után lép életbe. Ez azt jelenti, hogy leghamarabb március közepétől várható a teljeskörű tiltás.

A törvény életbe lépését követően azonban lesz néhány kivétel: a romániai börtönökben és a nemzetközi repülőterek tranzitzónájában külön dohányzásra kijelölt helyiségeket hoznak létre. Ugyanakkor a zárt terek mellett a játszóterekről és minden más gyerekeknek szánt térből és intézményből is száműzik a dohányfüstöt, sőt itt az elektromos cigaretta használata is tilos lesz. A dohányzás a magán és az állami egészségügyi intézményekben is komoly szankciókkal jár majd.

A törvény megszegése pénzbírságot vonna maga után: magánszemélyeket 100-500 lejre lehetne büntetni, az intézményeket pedig 5000-15000 lejre, illetve esetenként fel is függeszteni a tevékenységüket.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Betört Európába Zika vírus


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó