Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Lemond a spanyol király

Szerző: Korsós Éva, forrás:hvg – 2014-06-02 11:46:20

Lemond trónjáról a spanyol uralkodó, János Károly király. A spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy közlése szerint fia, Fülöp herceg követi őt a trónon.

Majdnem 40 éves uralkodás után távozik a trónról a 76 éves I. János Károly spanyol király. A spanyol miniszterelnök jelentette be a hírt, Mariano Rajoy szerint a trónon fia, Fülöp herceg követi őt.

A király egészségügyi állapota már egy ideje romlott, több műtéten is átesett, de ő maga eddig visszautasította a lemondás lehetőségét, Spanyolország meglepődött a híren. Távozásának pontos okairól maga a király fogja tájékoztatni a népet, de annyi biztos, hogy "privát" dolgok miatt hozta meg ezt a döntést.

Rajoy a spanyol érdekek fáradhatatlan szószólójaként beszélt a lemondott királyról. Szerinte ez a legjobb időpont a változásra. A minisztereket keddre hívta össze a kormányfő, hogy megvitassák a helyzetet. A lemondáshoz egy külön törvény szükséges, Rajoy reméli, hogy a parlament rövid időn belül megállapodik Fülöp herceg kinevezésében.

A spanyol uralkodói házat több botrány is megrengette az utóbbi időben, Cristina lánya és férje korrupciós ügybe keveredett. A botrányai előtt igen közkedvelt király a Franco-diktatúra után segítette át a hetvenes években az országot a demokráciába, legutóbb afrikai elefántvadászatai miatt került a sajtóba.

János Károly két nappal a spanyol államot vezető Francisco Franco tábornok halála után, 1975. november 22-én lépett trónra. A parlamentben elmondott első beszédében a demokrácia visszaállítását tűzte ki céljául. Az 1978-ban a politikai erők közötti konszenzus jegyében megszületett új demokratikus alkotmány inkább jelképes szerepet adott az uralkodónak, aki fontos helyet töltött be a demokratikus politikai átmenetben.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó