Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Zene, koncert, klip

Lady Gaga zsúfolásig tömte az Arénát

Szerző: Vörös István, – 2010-11-09 20:55:48

„Egy istenverte szupersztár vagy!”

Lady Gaga zsúfolásig tömte az Arénát

Mit vársz a Lady Gaga koncerttől? Kérdezte kollegám, alig egy órával a fergeteges pesti Lady Gaga show kezdete előtt. Nyilván ilyenkor nem mondhatom a Papp László Arénában, a lefüggönyözött színpad, az árvíz-módjára befelé özönlő tömeg, és az MTV Video Music Awards pillanataiban, hogy „biztosan jó lesz”, pedig kreatívabb dolog nem jutott eszembe, még akkor sem, ha teljesen komolyan gondoltam a közhelyesnek tűnő  mondatot.

Igazából nem is tévedtem, csak annyiban, hogy a show nem jó volt, hanem elképesztő! Nem tartozom – legalábbis korábban nem tartoztam – azok közé, akiknek otthon a hangszóróin dübörögnek a Lady Gaga lemezek, pusztán azokat a slágereket ismertem, amit a rádióban valamennyien hallunk, és a legtöbben szeretünk is. Viszont, ha már adódott a lehetőség, hogy hozzánk látogat az az énekesnő, akit a világsajtó Madonna – személyes kedvencem – utódjaként emleget, gondoltam, nem hagyom ki a sanszot, hogy élőben is megbizonyosodjak róla, mit is tud ez a csaj, ahogy tettem Madonnával is anno.

A hatás nem maradt el… már a műsor kezdetén, amikor fel-felvillantak az énekesnő pillanatképei az egész színpadot kitöltő kivetítőn és dübörgött a Dance In The Dark remixe, éreztem, hogy ez odavág! Látványban, kreativitásban, obszcén játékokban, helyütt gyomorforgatóan zseniális átvezető-videókban, extrém kosztümökben, kifordult humorban és hangban sem hibádzott a koncert!



Igazi meglepetés volt, amikor – alig fél órával a nagy belépő után – megjelent egy férfi a színpadon, két MTV díjjal majd néhány perccel később egy újabb gömbbel: Gaga ugyanis a budapesti show közben tudta meg, hogy a Bad Romance videójával több kategóriában is letarolta ellenfeleit. A madridi gálára így élőben kapcsolták videón az énekesnőt, amint a Papp László Aréna színpadán tombol.

Akár klisés is lehetett volna, de mégsem volt az, amikor Lady Gaga időről időre magyar rajongóihoz fordult, és Budapest közönségét méltatta: „mindannyian szupersztárok vagytok a saját életetek színpadán és rátok irányul a reflektor fénye, kicsi szörnyeim”, játszadozott a Fame Monster [híres szörnyeteg] Ball Tour nevével.



Az említett szörnyeteg egyébként a show fináléjában testet is öltött a színpadon, egy torzszülött, húsevő fejű-poliptestű hibrib alakjában, amit a Paparazzi végére „legyőzött az énekesnő és tábora”.

Ugyan a szikrázó melltartó és a katartikus befejezés azt sugallta, hogy a „köszönöm Budapesttel” vége van; a Lady Gaga sikersztorit kicsit is ismerők sejthették, hogy a műsor nem fejeződhet be a sztár legnagyobb slágere, a Bad Romance nélkül. „Ra-ra-ahaha”, alig pár pillanatnyi hatásszünet után az ismerős refrénre egy emberként ugrott fel a telt házas aréna minden egyes „szörnyecskéje” a székből, hogy vastaps, dübörgő lábak és magasba csápoló kezekkel köszönje meg az extrém díva kétórás produkcióját.



Nem váltottuk meg a világot… de úgy éreztük! Lady Gaga az első daltól az utolsó pillanatig rengeteget beszélt , poénkodott,  sőt, még egy új dallal is megajándékozott bennünket a jövőre megjelenő albumáról, You and I címmel.



Természetesen nem maradhattak el a rádió és party-sláger klasszikusok, mint a Just Dance, Telephone, Alejandro, Poker Face, Paparazzi vagy a Bad Romance sem, de a köztük lévő „lyukakat” ügyesen, és az aktuális színpadképhez és kosztümhöz passzolva töltötték ki az utóbbi két album dalai.

Kár lenne azt mondani, hogy minden idők legintellektuálisabb, mélyértelműbb, vagy filozofikusabb koncertjét láttuk, inkább egy tökéletes showt kaptunk, mega-slágerekkel és toplista-gyanús dalokkal fűszerezve, két órán át élőben: a díva ugyanis többször is felhívta rá a figyelmet, hogy gáznak tartja a playbecket. Ilyen hanggal kár is lett volna a lemez-verziókra minimalizálni a Fame Monster Ballt! Úgy volt tökéletes, ahogy volt!

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó