Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Kötelező lesz a chip beültetése

Szerző: Bneu Edina, – 2012-08-01 15:57:56

Jövőre már minden négyhónaposnál idősebb kutya csak csippel ellátva tartható - így rendelkezik az állattartásról szóló kormányrendelet, amely augusztus elsejétől lép életbe. Ettől az időponttól a gazdi kötelessége, hogy az állatorvosnál kezdeményezze kutyája megjelölését, illetve a regisztrációját. Az új rendelet emeli a büntetési tételeket és kedvezőbb körülményeket varázsol az állatoknak.

                             

A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló rendelet módosításával méretük szerint kategorizálták a kutyákat: kistestű eb az, amelynek a testtömege nem haladja meg a húsz kilogrammot, közepes testűnek számít a húsz-negyven kilogrammos, nagytestűnek pedig a negyven kilogrammnál súlyosabb eb. Ennek azért van jelentősége, mert más-más szabályokat rendelnek az egyes kategóriákhoz. Augusztustól tilos például kistestű ebet tíz, közepes testűt tizenöt, nagytestűt húsz négyzetméternél kisebb területen tartósan tartani.

További fontos előírás, hogy az első csoportba tartozók négy méternél rövidebb eszközzel nem szabad tartósan kikötni, a második táborban hat, a harmadikban nyolc méter a minimum. Előírja továbbá a rendelet azt is, hogy gerinces állatot tilos kör alapú kalitkában vagy gömb alakú akváriumban, és gerinces állat kifejlett egyedét harminc liternél kisebb űrtartalmú térben tartani.

A jogszabályalkotók rendelkeztek arról is, hogy a kutyák farkát csak az állat hétnapos koráig szabad kurtítani. A kutya-, a macska- és a görénykölyköket pedig nyolchetes korukig az anyjukkal kell tartani, a hím sziámi harcos halakat pedig úgy, hogy azok egymást, illetve a tükörképüket ne láthassák. A szabályok betartásának ellenőrzése az önkormányzatok feladata.

Jelentősen emelkedett a büntetésként kiróható összeg, amely alapdíjból és a cselekmény elkövetésének súlyától függő szorzóból áll. A legmagasabb, tízszeres szorzót - ezzel a büntetés 150 000 forint lesz a korábbi 50 000 forinttal szemben - kell alkalmazni például akkor, ha valaki az állatot emberre vagy állatra uszítja, állatviadalra idomít, állatviadalt szervez, arra fogadást szervez, közreműködik, részt vesz, fogadást köt, állatviadal céljára állatot tenyészt, képez, idomít, forgalmaz, vagy épületet, földterületet, eszközt rendelkezésre bocsát. Ha több tényállás együtt áll fenn, akkor a büntetések összeadódnak, így szélsőséges esetben akár több százezer forintos bírságot is ki lehet majd szabni.

A korábban eltörölt ebnyilvántartást új alapokra helyezve állítja helyre az új rendelet. Az országos nyilvántartás három pillére a mikrocsip (elektronikus transzponder), az adatrögzítést is végző magánállatorvos, és az ebösszeírást végző önkormányzat.

A kutyatartó kötelessége, hogy az állatorvosnál kezdeményezze kutyája megjelölését, illetve a korábban már megjelölt kutyák regisztrációját elvégezze 2012. december 31-ig. 2013. január 1. után a 4 hónaposnál idősebb kutya már csak csippel ellátva (és regisztrálva) tartható.

Érdemes ellenőrizni tehát,hogy a csipelést igazoló regisztrációs adatlap és a kisállat egészségügyi könyv (oltási igazolvány) adatai megegyeznek-e. Ha ezekben eltérés van vagy valamelyik hiányzik, érdemes felkeresni az állat orvosát.

A magánállatorvos feladata a chip beültetésén túl az adatok rögzítése az országos adatbázisban. Az állatorvos felé kell tehát jelenteni a tulajdonos, tartási hely, vagy bármely más adat változását, az állat elveszését, elhullását. Rögzítendő adat az állat ivartalanításának ténye is. Ennek hiányában a műtét igazolása kizárólag az ebtartó költségére elvégzett eredményes bizonyító vizsgálatot követően (például ultrahangos vizsgálat, vérvizsgálat) lehetséges.

Állatvédelmi bírság

Alapösszeg

Eddig: 5000 forint

Augusztus 1-jétől: 15 000 forint

Szorzók

Nyolccal kell szorozni az alapösszeget, azaz 120 000 forint lesz a bírság, ha valaki természetellenes vagy önpusztító tevékenységre szoktatja az állatot.

Tízzel kell szorozni az alapösszeget, azaz 150 000 forint lesz a bírság, ha valaki az állat életét elfogadható ok nélkül kioltja, állatot kínoz, elűz, elhagy, kitesz.

                                                                                                                      (Népszava)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó