Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Költségtérítés helyett benzinkártya és szálloda

Szerző: Bneu Edina, – 2011-06-03 10:39:29

Bruttó hatszázezer forintos átlagfizetésre számíthatnak a parlamenti képviselők, ha a Ház elfogadja az Országgyűlés létszámáról és a képviselők javadalmazásáról szóló sarkalatos törvényt. A Népszabadság értesülése szerint megszűnik a költségtérítés, ehelyett szigorú kilométer-elszámolás várható, a képviselők hivatali benzinkártyára tankolhatnak a jövőben, és a parlament által bérelt lakásban vagy szállodai szobában lakhatnak.

 

Ha igaz, átlátható lesz az, ki milyen címen és mennyi pénzt vesz fel, ami jelenleg elég nehezen követhető. A képviselők ugyanis alapdíjuk mellé bizottsági pótlékot, költségtérítést, valamint több mint százezer forintos lakhatási támogatást kapnak, az egyéb parlamenti megbízásért pedig külön juttatás jár.

A kormánytag-, illetve polgármester-képviselők, megyei közgyűlési tagok, elnökök az önkormányzattól is kapnak fizetést. Arról állítólag még a Fideszen belül is vita van, mikortól lépjenek életbe az új szabályok.

Jelenleg bruttó 400 ezer forint a legkisebb képviselői fizetés, ezt két bizottsági tagsággal vagy valamilyen testületi vezető poszttal 600 ezer forintra lehet feltornászni. A vidékiek jövedelme a magasabb költségtérítéssel felmehet 800 ezerre, a képviselő-kormánytagok már 1,2 millió forintot is kereshetnek.

Orbán Viktor miniszterelnök 1,7 milliót keres, a nagyvárosi polgármester-képviselők 1,5-1,9 millió forintot visznek haza, míg Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos és Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő összjövedelme meghaladja a havi bruttó 2,2 millió forintot.

Mint lapunk is beszámolt róla, eközben egyre több kormánypárti politikusról derül ki, hogy "tévedésből" dupla költségtérítést vett fel hónapokon át. Legutóbb Bácskai Jánosról, Ferencváros fideszes polgármesteréről adta hírül a Blikk, hogy három hónapig az önkormányzattól és az Országgyűléstől is kapta a juttatást.

Bácskai, aki képviselő is, saját bevallása szerint valamit elnézett, ezért több hónapon át két helyről vette fel a költségtérítést, a törvénytelenül átutalt többletet azonban az Országgyűlés márciusi költségtérítéséből levonta. Hoffmann Pál, Tököl KDNP-s polgármestere, 1,1 millió forinthoz jutott jogsér­tően.

Ő mintegy kilenc hónapon át önkormányzati tisztsége után is felvette a költségtérítést, valamint parlamenti képviselőként is megkapta az e célra szolgáló, teljes összegű választókerületi pótlékot. Utóbb azt mondta, azért, mert "hibásan értelmezte a jogszabályokat". A pénzt ő is visszafizette, akárcsak a fideszes Zsiga Marcell miskolci alpolgármester, akit pénzbírságra is büntettek.

Papcsák Ferenc zuglói polgármester szintén visszautalta a jogtalanul kapott 600 ezer forintot, és ugyancsak pénzbírságot fizetett, miként Szabó Zsolt hatvani és Rónaszékiné Keresztes Mónika erzsébetvárosi alpolgármester, Cser-Palkovics András székesfehérvári városvezető, vagy Csöbör Katalin, Alsó­zsolca alpolgármestere. Ők mind a Fidesz parlamenti frakcióját erősítik.

 

(Népszava-információ)

 

 

 

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó