Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Kevés alma termett

Szerző: Korsós Éva, forrás:origo – 2016-10-14 08:42:29

Az átlagosnál több lesz az ipari alma, nagyon alacsonyak a felvásárlási árak. Az elmúlt évtizedekben jócskán visszaesett a hazai almafogyasztás is.

Idén 480-500 ezer tonna körüli almatermésre számít a tavalyi 520 ezer tonna után az Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Takács Ferenc a Magyar Hírlapnak elmondta: az átlagosnál több lesz az ipari alma, ám a felvásárlási ár rendkívül alacsony, a termesztők csupán nettó 17-18 forintot kapnak a léalma kilójáért.

Tavaly 23-24 forintról indult a kilónkénti felvásárlási ár, amely 36 forintig emelkedett. A jelenlegi nyomott felvásárlási ár ok a szakember szerint az, hogy a nagyobb vevők az európai sűrítménypiacon kivárnak a szerződéskötéssel, így a léüzemek most raktárra gyártanak.

Takács Ferenc szerint jó lenne, ha a magyar fogyasztók tudatos vevőként nemcsak az ár alapján vásárolnának, hanem a jóízű magyar terméket pártolnák. Míg a 80-as években 20 kilogramm felett volt az egy főre eső hazai éves almafogyasztás, addig ez napjainkban csupán 12 kilogramm.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Brexit: megvan a menetrend


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó