Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Két kérdésben várja a magyar kormány Brüsszel válaszát

Szerző: Bneu Edina, – 2012-04-19 09:33:57

A jegybanki vezetők fizetése és az alaptörvényre teendő eskü lehet még vitás pont.


A magyar kormány két kérdésben - a jegybanki vezetők fizetése és az alaptörvényre teendő eskü kapcsán - március végén elküldte érveit az Európai Bizottságnak, és jelenleg is várja a választ, amelyből kiderül, hogy melyek a további elképzelhető lépések - közölte a  kormányszóvivő az m1 Ma reggel című műsorában.

Kedden a kormány beterjesztette a korábban elfogadott jegybanktörvényt érintő módosításokat az Országgyűlésnek, ezek a törvénynek azokat a pontjait módosítanák, amelyeket az Európai Bizottság a kötelezettségszegési eljárásban kért Magyarországtól - emlékeztetett.

A módosítások öt kérdést érintenek, a jegybanki vezetők fizetését és az alaptörvényre leteendő esküt nem - közölte a kormányszóvivő. Jelezte, ezekről a kérdésekről a bizottság kiegészítő információkat kért a magyar kormánytól.

A módosító indítványokat a kormány már március közepén elkészítette, de azért csak most kerültek a parlament elé, mert előtte elküldték az Európai Központi Banknak (EKB) véleményezésre. Az EKB a múlt héten tette közzé, hogy elfogadja a magyar kormány módosító javaslatait - mondta Giró-Szász András.

Az EKB múlt csütörtökön közzétett jogi szakvéleményében nyugtázta, hogy a magyar hatóságok egyes kérdésekben - például az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete összevonásának lehetőségével kapcsolatban - az EKB korábbi észrevételei alapján jártak el, ugyanakkor az MNB döntéshozó testületei tagjainak fizetésére vonatkozó jogszabályok kapcsán kifogásolta, hogy nem vették figyelembe a korábbi szakvéleményeiben az MNB pénzügyi függetlenségére vonatkozó megállapításokat.

(MTI)

 

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó