Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Kemény hurrikánszezon vár az USÁ-ra

Szerző: Gábor János, – 2010-03-11 09:02:00

Várhatóan öt hurrikán, közülük két-három különösen nagy erejű fog lecsapni az Egyesült Államok partjaira a szokásosnál keményebb idei hurrikánszezonban - közölte előrejelzését szerdán az AccuWeather meteorológiai szolgálat. A normálisnál nagyobb fenyegetések várhatók - figyelmeztetett a szolgálat hurrikánközpontja a floridai Miamiból. A június 1-jén kezdődő hurrikánszezonban szélsőséges esetben akár 16-18 trópusi vihar is keletkezhet, zömük az Atlanti-óceán nyugati térségében vagy a Mexikói-öbölben, komoly fenyegetést jelentve a partvidékre.


"Szélsőséges időszak lehet az idei" - fogalmazott Joe Bastardi, a hurrikánközpont vezetője. Becslése szerinte hét vihar fogja elérni az Egyesült Államok délkeleti partjait és a Mexikói-öböl menti térséget. Közülük öt hurrikán erősségű lesz, és két-három "különösen hevesen fog lecsapni".

Tavaly összesen 9 trópusi vihar keletkezett az Atlanti-óceán felett, három erősödött hurrikánná. Ez átlag alattinak számít, egy átlagos évben ugyanis 11 trópusi vihar alakul ki, és 2-3 éri el az amerikai partokat.

Bastardi rámutatott, hogy a különösen kemény hurrikánévszakot több tényező magyarázza: gyorsan csökken az El Nino éghajlati jelenség hatása, melegebb a vízhőmérséklet az érintett óceáni régióban, gyengülnek a keleties passzátszelek, és magasabb a páratartalom.

Az Atlanti-óceán térségében a hurrikánszezon hivatalosan november 30-ig tart.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó