Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

FM100-blog

Kapitális fogások és félelmek

Szerző: Gábor János, KORONAcafé – 2016-05-19 11:05:21

Mekkora szörnyek úszkálnak a Szelidi-tóban?

Lévén nagyon rövid időn belül kétszer is szokatlanul nagy halakat emeltek ki a Szelidi-tóból, muszáj volt tartani egy kis nyomozást. Majd' 80 kg-os harcsa, és az átlagosnál jóval nagyobb, 15 kg-os ponty is horogra akadt. Veszélyesek ezek az állatok? És mitől ilyen nagyok?

 

hirdetés

hirdetés

 

A mai KORONAcaféban nem bíztuk a véletlenre a válaszokat: első kézből kaptunk információkat arról a kapitális harcsáról, amelynél nagyobbat talán soha többé nem fog már Király Norbert. A szelidi pecás hozzánk hasonlóan kikerekedett szemekkel hallgatta, hogy igenis, volt már harcsatámadás Magyarországon, ám el kell ismerni: a horgász, akit lerántott a víz alá egy 100 kg-os példány, előbb megakasztotta, majd provokálta a halat. Ilyenről szó sem lehetett annál a 78 kilós harcsánál, amit ő és egy társa fogott ki a Szelidi-tóból. Nem kevés fárasztás után.

 

Nem csak a harcsa nő hatalmasra, hanem a nála jóval kisebb súlyú ponty is. A maga műfajában ez a hal 2-3 kg-osan a legnépszerűbb, egyrészt azért, mert főzni-sütni-rántani ilyet érdemes, másrészt pedig azért, mert 5 kg fölött nem szabad hazavinni. A bojlisok ezért is inkább sporthorgászok - szögezte le Dusnoki Csaba (fenti kép), aki a felszerelést is bemutatta a stúdióban. Ő maga még sosem vitt haza pontyot a Szelidből, lévén a 15 kg-osokra utazik.

 

Hogy a fenti "szörnyetegektől" kell-e tartani (Szilva remekül végigrettegte a reggelt), arra már Both Zoltán vadállatbefogó válaszolt. Az egzotikus hüllők, pókok, emlősök és halak szakértője leginkább megnyugtató választ adott, és őszintén gratulált Norbiék harcsájához. Ha már itt volt az alkalom, persze átvettük a tó hüllőállományát is: szóvátette, hogy túl sok felelőtlen ember enged kártékony ékszerteknősöket a természetbe. Többek közt a nemzeti parkban fellelhető siklókat is bemutatta - vigyázat, van, amelyik viperának látszik, de még véletlenül sem az. Ilyen állatokat, meg boákat, madárpókokat, gyíkokat fog bemutatni a BandáZoo Táborban, amit pont a Szelidi-tó mellé szervez (részletek a képre kattintva), június végére.

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó