Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Kőkemény drogszabályok jönnek?

Szerző: Bneu Edina, – 2012-02-09 14:56:55

Jogvédők szerint a Btk.-módosításról szóló előterjesztés Európa legszigorúbb drogjogi és büntetőjogi szabályozását vezetné be, értelmetlenül.


A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet álláspontja szerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a büntető törvénykönyv módosításáról szóló előterjesztése Európa legszigorúbb drogjogi és büntetőjogi szabályozását vezetné be, hasonló szigorra példát inkább Délkelet-Ázsiában kereshetünk. - áll a szervezet közleményében.

Sárosi Péter drogpolitikai programvezetője szerint "a szigorú büntetések sehol a világon nem eredményezték a drogfogyasztás visszaszorulását, 1999 és 2003 között a fogyasztók aránya éppenséggel gyorsabb arányban nőtt, mint a 2003 után. A szigorítás ráadásul nem csak értelmetlen, de káros is, hiszen fiatalok százezreinek az életét, karrierjét törheti derékba, akiket ezáltal letaszít egy olyan csúszós lejtőn, ahol nehéz a megállás" - fogalmazott a szakértő.

Az előterjesztés szerint ugyanis, egy felnőtt korú gimnazista például egyetlen marihuánás cigaretta birtoklása miatt akár kettőtől nyolc évig tartó szabadságvesztésre ítélhető; illetve a tervezet megszüntetné a kábítószer-függőséggel kapcsolatos enyhébb szabályokat, továbbá az elterelésből is kizárná azokat a fiatalokat, akik rendszeres fogyasztók, és két éven belül többször is előállította őket a rendőr.

A jogvédő szervezet hangsúlyozza: az elterelésbe tízből kilenc esetben már így is alkalmi marihuánafogyasztók kerültek be, nem azok, akiknek valóban kezelésre van szükségük - ez az arány most tovább romlik, a drogfüggőket kezelés helyett börtön várja. Sárosi Péter szerint az ellátórendszer költségvetési támogatását a kormány minimálisra csökkentette, így sok segítő szervezet, számos hiánypótló megelőző és ártalomcsökkentő program a megszűnés határára került.

Felelőtlen lépés a kormány részéről, hogy a szakmai szervezetek nélkül alkot új drogstratégiát és büntetőszabályokat. A TASZ minden törvényes eszközzel fellép az ellen, hogy a tervezetet elfogadja a parlament - zárul a TASZ közleménye.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó