Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Június 23-án lesz a brit EU-népszavazás

Szerző: Korsós Éva, forrás:origo – 2016-02-20 13:46:22

Június 23-án tartják Nagy-Britanniában a népszavazást a brit EU-tagság jövőjéről – jelentette be a szombati kabinetülés után David Cameron miniszterelnök. A kormányfő egyértelművé tette, hogy a konzervatívok a tagság mellett kampányolnak majd, mivel szerinte a pénteki EU-csúcson megfeleő kompromisszum született. 

Mint arról korábban beszámoltunk, Nagy-Britanniában szigoríthatják a magyar és más uniós munkavállalóknak járó szociális juttatások és támogatások feltételeit. A kormányfők péntek éjszaka állapodtak meg.

David Cameron a megállapodás után közölte: a britek annyit tartanak meg az Európai Unióból, amennyire szükségük van, de kimaradnak a nagy európai szuperállam víziójából,

az euróból sem kérnek, mint ahogy a nyitott határok politikáját vagy az állandó pénzügyi mentőcsomagokban való részvételt sem erőltethetik a szigetországra többé.

David Cameron magasztalta a megállapodást, és úgy érzi, hogy országa megerősödve került ki a Brüsszellel folytatott harcból. Első nyilatkozataiból az alábbiak körvonalazódnak:

Nagy-Britannia soha nem kerülhet olyan helyzetbe a jövőben, hogy az eurózóna bármelyik tagállamának pénzügyi segítséget kelljen nyújtania.

A megállapodás szavatolja, hogy a brit vállalkozások nem szenvedhetnek hátrányt azért, mert kívül esnek az eurózóna határain.

Újabb jogosultságokat kaptak a britek annak érdekében, hogy még hatékonyabban léphessenek fel a szigetországba érkező bűnözőkkel szemben, és ki is utasíthassák azokat.

7 évig korlátozhatják a szociális támogatásokat az EU-s munkavállalók esetében.

A csütörtökön kezdődött brüsszeli tanácskozás középpontjában a londoni kormány reformigényei álltak, amelyekről nehéz és hosszú tárgyalások után született meg az egyezség az ülés résztvevői között.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó