Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

A régió hírei

Indul a Paks II. első fővállalkozói számláinak kifizetése

Szerző: Vörös István, koronaradio.hu – 2017-11-08 12:06:34

Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár a Portfolio Energy Investment Forum 2017 konferencián bejelentette, hogy a 2017. november 6-i miniszteri döntés értelmében sor kerül az első 10 fővállakozói számla kifizetésére, ennek érdekében pedig megemelik a Paks II. projektcég alaptőkéjét, mintegy 98 millió euróval.

A kifizetés folyamatban van, ami azt is jelenti, hogy rövidesen megtörténik az orosz hitel első részletének lehívása. Minden számla 80 százaléka orosz hitelből, 20százaléka pedig hazai forrásból lesz kiegyenlítve, tette hozzá az államtitkár.

Az államtitkár felidézte, hogy az Európai Bizottságnak a paksi beruházást vizsgáló eljárása alatt nem lehetett az orosz félnek az elvégzett munkáért fizetni, de az uniós testület jóváhagyása után ez a korlátozás megszűnt.

A paksi beruházáshoz szükséges legfontosabb alapengedélyeket már megszerezték, meg tudják kezdeni a létesítési engedélykérelem összeállítását, illetve 2018 elején megkezdődhet a felvonulási terület előkészítése és az ott szükséges épületek megépítése - összegezte az államtitkár. Hangsúlyozta, azon dolgoznak, hogy a két új blokk 2026-ban, illetve 2027-ben megkezdhesse kereskedelmi üzemét.

Aszódi Attila elmondta, hogy jogerős és végrehajtható a környezetvédelmi engedély, a projekt megkapta a telephelyengedélyt, megvan az elvi vízügyi engedély és az elvi kapcsolódási engedély.

Emlékeztetett arra is, hogy az Európai Bizottság vizsgálatai szerint 7,35 százalékos belső megtérülés várható a Paks II. projekt esetében, tehát a projekt megtéríti összes költségét és profitot fog termelni. A Bizottság kötelezettségeket is előírt a projekt kapcsán, ugyanakkor a beruházás a Bizottság szerint közös európai érdeket szolgál, nevezetesen az európai ellátás biztonságát.

Az európai villamos energia ellátás kapcsán az államtitkár kiemelte, hogy a következő 15 évben nagyjából 500 TWh áram fog kiesni a rendszerből évente, tehát jellemzően alaperőművi kapacitások pótlására – a nap- és szélenergián kívül is – jelentős fejlesztésekre lesz szükség Európában.

Magyarország esetében ennek része a Paks II. projekt, de további jelentős, nem atomerőművi fejlesztésekre is szükség van még a hazai áramellátás biztosítására – tette hozzá Aszódi Attila.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó