Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Íme az egészségügyi mentőcsomag részletei

Szerző: Bneu Edina, – 2011-06-01 14:31:59

Államosítják a 12 fővárosi kórházat és 3 sürgősségi centrumot alakítanak ki. A többi között ezt tervezi a kormány.

 

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár szerdán jelentette be, hogy a kormány a keddi ülésén meghatározta az egészségügyi ellátórendszer átalakításának elvi kereteit. Eszerint a Fővárosi Önkormányzat kezelésében lévő fekvőbeteg-ellátó egészségügyi intézmények állami tulajdonba kerülnek, s Budapesten három sürgősségi centrum alakul.

Az államtitkár elmondta, lesznek funkcióváltó intézmények, amelyek például gyógyturisztikai intézményekké is átalakulhatnak. Hozzátette: a "jól működő műhelyeket" megerősítik.

A főváros vezetése azt közölte: támogatják a kormány azon döntését, amely szerint a főváros 12 kórházát "állami gondoskodásba veszik".

A legfőbb feladat az egészségügy megmentése - hangsúlyozta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás a Semmelweis Terv végrehajtását bemutató sajtótájékoztatón. A miniszter elmondta: az egészségügyi ellátást ki kell emelni a kórházközpontú ellátásból, a járóbeteg és háziorvosi ellátásnak pedig sokkal nagyobb szerepet kell kapnia. Az egészségügyben az erőket két irányban kell összeszedni az egyik a betegellátás, a másik az egészségvédelem. Utóbbi esetben pedig már az oktatásnak, a kulturális területnek és a sportnak is kiemelt szerepe van - mondta Réthelyi Miklós.

Nagy Anna kormányszóvivő nyomatékosította: a kormány célja az egészségügyben uralkodó rendezetlen viszonyok rendezése és a várólisták hosszának legalább felére csökkentése. Hangsúlyozta: az előző kormányok alatt az egészségügy volt a leginkább kivéreztetett ágazat, amely a GDP arányát tekintve a harmadik legnagyobb forráskivonást szenvedte el. Az egészségügyi kormányzat ezért azt tűzte ki célul, hogy meghatározza az egyes földrajzi területek egészségügyi szükségleteit, és ehhez rendeli a kapacitásokat.

Nagy Anna elmondta azt is: egy felmérés szerint az emberek nagy többsége az egészségügy megújítását várja a kabinettől.

 

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó