Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Így néz ki a végtörlesztési javaslat

Szerző: Korsós Éva, – 2011-09-17 07:23:12

Egyéni indítvány formájában benyújtotta Rogán Antal fideszes képviselő azokat a jogszabály-módosítási javaslatokat, amelyek lehetővé teszik a devizahitelek kedvezményes végtörlesztését. Ezek csak a felvételkori árfolyam és a hitelfedezet alapján szűkítik a jogosultak körét.

Giró-Szász András kormányszóvivő egy mai sajtótájékoztatón cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint egy maximális hitelösszeg alapján korlátoznák az igénybevételt.

A végtörlesztést a korábbi bejelentéseknek megfelelően svájci frank esetében 180, euró esetén 250, japán jen esetén 200 forintos árfolyamon teljesíthetik a hiteladósok, ha a végtörlesztéssel érintett devizahitel folyósításánál alkalmazott árfolyam ezeknél nem volt magasabb. A végtörlesztésre vonatkozó írásbeli igénybejelentést 2011. december 30. napjáig kell benyújtani.

A végtörlesztéssel érintett devizahitelhez kapcsolódó áthidaló vagy gyűjtőszámlahitel-tartozás végtörlesztését a hitelfelvevő ezzel egyidejűleg vállalja. A pénzügyi intézmény nem utasíthatja el az igénybejelentést, köteles a végtörlesztésre irányuló lezárást 60 napon belül előkészíteni. Költségtérítést és egyéb díjat vagy jutalékot a végtörlesztésért nem lehet felszámítani. A törvény a kihirdetést követő 3. napon lép hatályba, és 2012. április 1-jén hatályát veszti.

A fenti pontok még nem feltétlenül véglegesek, kiegészülhetnek majd például azzal, hogy a végrehajtási szakaszban lévő hitelek esetében is lehetővé teszik a kedvezményes végtörlesztés lehetőségét. Ennek lehetőségét a kormány vizsgálja - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Elmondta azt is, nem lát lehetőséget arra, hogy a bankadó csökkentésével kompenzálják a felmerülő veszteségekért a bankokat.

Rogán Antal törvényjavaslata korlátozza a devizahitelek esetében devizában felszámítható költségeket, díjakat. Csak azokat a költségeket és díjakat lehet felszámítani devizában, amelyek az adott szerződés teljesítésének és fenntartásának érdekében a devizaforrás megszerzésével közvetlenül kapcsolatban állnak, ideértve a kamat jellegű kezelési költséget.

Nem számolható fel devizában a szerződéskötéssel, a levelezéssel, a kimutatások és igazolások előállításával, az ügyfelek látogatásával, a hitelmonitoringgal, a felmondással, a fedezet értékbecslésével és cseréjével, a szerződés módosításával, a hitelfedezeti biztosítási szolgáltatással, továbbá a hitelszerződés ügyintézésével és a kapcsolódó hitelszámla lezárásával kapcsolatos díj és költség.

(klubradio)


A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó