Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Homsz, Szíria: lövik a tiltakozókat!

Szerző: Gábor János, – 2011-04-19 11:53:39

A szíriai biztonsági erők szétverték Homsz központjában a rezsim távozását követelők sokezres ülődemonstrációját - mondta el kedden egy emberi jogi aktivista, "heves lövöldözésről" beszámolva. A fővárosból, Damaszkuszból nyilatkozó aktivista nem tudta megmondani, hogy sebesültek vannak-e. Más, száműzetésben élő aktivisták is hírt adtak a homszi tüntetés szétveréséről, de értesüléseiket nem sikerült megerősíteni, mivel a közép-szíriai város telefonhálózatát a jelek szerint lekapcsolták a hatóságok.

Kedd hajnalban egy emberjogi aktivista már beszámolt róla, hogy a biztonságiak tüzet nyitottak a tüntetőkre, akik hétfő estére mintegy 20 ezren gyűltek össze a város Óra terén. Előzőleg, vasárnap éjjel nyolc ember halt meg a homszi tiltakozók és a biztonsági erők összecsapásaiban.



Az újabb megmozdulás vezetői közölték, mindaddig nem hagynak fel tiltakozó mozgalmukkal, míg Bassár el-Aszad elnök nem távozik a hatalomból. "Ez egy határozatlan idejű ülősztrájk, amely mindaddig folytatódik, amíg követeléseinket nem teljesítik" - mondta el a tüntetők egyike, ide sorolva a szabadságjogok megadását, a politikai foglyok szabadon bocsátását és a letartóztatások beszüntetését.

Sátrakat vertek fel és élelmiszerkészletet halmoztak fel az Óra téren, amelyet át is kereszteltek Tahrir (Felszabadulás) térre, utalva ezzel a Hoszni Mubarak elnök február 11-i távozását kikényszerítő egyiptomi népfelkelés központjára.

Egy emberi jogi aktivista szerint kedd hajnalban a kivezényelt rendőrök egyike hangosbeszélőn távozásra szólította fel az embereket, de miután ennek nem tettek eleget, a rendőrök tüzet nyitottak rájuk, s könnygázt is bevetettek.

(MTI)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó