Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Hitelesek a monetáris tanács új tagjai

Szerző: Vörös István, – 2011-03-21 15:07:01

A monetáris tanács két tagjelöltjének személye alapján enyhülhetnek, el is tűnhetnek azok a piaci aggályok, hogy a kormány nyomást gyakorolna a monetáris tanácsra a kamat csökkentése érdekében - vélték az MTI által megkérdezett elemzők. A londoni szakértők szerint is hitelesek az új tagok.


Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága hétfői ülésén Cinkotai János közgazdászt és Kocziszky György dékánt jelölte a jegybank monetáris tanácsába. A bizottsági jóváhagyást követően az Országgyűlés még hétfő délután meg is választhatja a tanács két új külső tagjait. Cinkotai János március 22-i, Kocziszky Györgyöt április 5-i hatállyal választhatja meg a parlament.


Barta György, a CIB Bank elemzője azt mondta: a jelölések alapján enyhülhetnek azok az aggodalmak, hogy a jegybanki függetlenséget bármilyen csorba érné. Mint mondta, az új tagjelöltek visszafogott hangot használtak nyilatkozataikban, amelyek alapján józan politikát lehet tőlük várni. A szakértő szerint a jelöltek nyilatkozataiból arra lehet következtetni, csak akkor nyúlnak a kamatcsökkentés eszközéhez, ha ehhez van tér.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője szerint sem kell arra számítani, hogy a kormány nyomást gyakorolna a monetáris tanácsra a kamat csökkentése érdekében. A szakember megjegyezte, hogy ennek egyébként sincs most tere. Mindkét elemző azzal számol, hogy rövid távon nem változik, 6 százalékon marad a jegybanki alapkamat.

A JP Morgan bankcsoport elemzői szerint is hiteles mindkét jelölt. A szakértők szerint a jelölések tovább enyhíthetik azokat az aggályokat, hogy az új kinevezettek politikailag motiváltak lesznek, és megbízatásuk kamatcsökkentésre szól.


A ház citybeli elemzői hétfői kommentárjukban úgy vélekedetek, hogy a jelöltek háttere és a parlamenti meghallgatáson tett nyilatkozataik alapján Cinkotai János a monetáris testület "héjább" - vagyis pénzügypolitikai szigorra hajló - táborához csatlakozhat, Kocziszky György ugyanakkor "inkább galamb benyomását kelti".


Az RBC Capital Markets befektetési társaság londoni felzárkózó piaci elemzői hétfői kommentárjukban úgy fogalmaztak, hogy a két új jelölés "várakozásaink ellenére nem negatív". Az Eurasia Group nevű globális pénzügyi kockázatelemző csoport londoni szakértői közölték: várakozásuk szerint az MNB pénzügypolitikája enyhébbé válik ugyan, "de nem radikális mértékben".

 

(Napi Gazdaság)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Vallott Cozma gyilkosa


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó