Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Háromszor annyiba kerül majd a diákigazolvány

Szerző: Bneu Edina, – 2012-02-15 14:24:24

A diákigazolványok ára 550 forintról 1400 forintra emelkedik februártól. Az áremelés az Oktatási Hivatal szerint indokolt, ugyanis az új diákigazolványok egyfajta - az egységes nemzeti kártyarendszerbe - tagozódó biztonsági okmányok lesznek.


Az új okmányok okosabbak lesznek a régieknél, az eddig használtakat február végéig bevonják, az iskola nem állíthat majd ki pótló igazolást  olvasható a Híradó.hu-n.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a február végéig kiadandó okmányokat egy chippel szerelik fel, amely a diák összes tanulmányi és kapcsolódó adatát tárolja. (A közoktatásba való belépéskor mindenki kap egy azonosítót, ez nem változik a tanulmányok befejezéséig, és erre a regisztrációs szisztémára épül rá a diákigazolvány, a diákhitel, stb.)

Míg eddig az iskolák gyakorlatilag korlátlan időtartamra kiállíthattak egy igazolást, ha elveszett a diákigazolvány vagy esetleg ellopták, a jövőben ilyet csak a diákigazolványt pótló szervezet adhat ki, maximum két hónapos időtartamra. Ha hatvan nap alatt nem sikerül új igazolványt legyártani, akkor az igazolást újabb két hónappal meg lehet hosszabbítani - így például a közlekedési társaságok a jövőben sem büntethetik meg a diákokat.

(hirado.hu)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó