Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Gyorsabb élelmiszer-ellenőrzéseket ígér az új hivatal

Szerző: Bneu Edina, – 2012-03-26 17:21:40

Új hatóság ellenőrzi a magyar élelmiszereket a termőföldtől az asztalig. A Nébih elnöke szerint gyorsabb és hatékonyabb vizsgálatok várhatóak.


Felállt az élelmiszerek ellenőrzését végző új hatóság, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amely két korábbi szervezet összevonásával jött létre. Oravecz Márton, a Nébih elnöke a 180 percben elmondta, az, hogy egyben ő az országos főállatorvos-helyettes is, lehetővé teszi, hogy a végrehajtó szervezet az állati eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos problémák esetén azonnal operatívan be tud avatkozni.

Az hogy az új hatóságnak szerves egysége a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal, a terület számára biztosított, korábbinál szűkebb költségvetés mellett is lehetővé teszi, hogy hatékonyan fellépjenek a már korábban jelzett kockázatok kapcsán. Emellett, az "Élelmiszer-ellenőrzés a termőföldtől az asztalig" elv jegyében hivatal új arculatot és új szellemiséget is szeretne megjeleníteni – tette hozzá Oravecz Márton.

Mivel a visszaélések száma, úgy tűnik, továbbra is nagy, nem csak a laborgépállományt, hanem a szervezeti struktúrát is fejleszteni kell. A hivatal az informatika adta előnyöket is igyekszik egyre jobban kihasználni. Az adatbázisok létrehozása és elemzése új lehetőségeket nyithat a jogtalan előnyt szerzők felderítésében – tette hozzá a szakember.

Oravecz Márton elmondta, bárki fordulhat hozzájuk, ha visszaélést tapasztal fogyasztóként, a hatóság ezért zöldszámot is bevezetett: a bejelentők a 06 80 263 244-en hívhatják a Nébihet.

Egyelőre ellenőrökből nem lesz több, de a hivatal azt szeretné, ha munkatársaik előbb eljutnának "azokra a pontokra, amelyek kockázatosnak vagy kritikusnak ítélhetők".

(hirado.hu)

 

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó