A régió hírei
FOTÓS BESZÁMOLÓ: Bakodpusztán a Rai Uno
Szerző: Vörös István, – 2011-04-20 17:28:53
Szerdán a Kalocsa szomszédságában húzódó festői szépségű Bakodpusztán forgatott turisztikai, gasztronómiai filmet az olasz nemzeti televízió, a Rai Uno stábja. A Linea Verda Magyarországról szóló műsora június 5-én déltájt kerül adásba a hazánkban is valamennyi szolgáltatónál elérhető TV-csatornán.
Addig is egy kis ízelítő a forgatásról, ahonnan rádiónk stábja sem hiányozhatott!
Először a Hétszínvirág Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néptáncos palántái ropták a Göröm Együttes muzsikájára.
De nem hiányozhattak a Dél-Alföld igazi magyaros színei és ízei sem. A szürkemarha-pörköltről és a mangalicából készült töltött káposztáról Németh József, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Vendéglátós és Hagyományőrző Bizottságának elnöke gondoskodott.
Természetesen a kínálatból régiónk méltán híres minőségi borai sem maradhattak el, melyet a Kovács Borház képviseletében Kovács Róbert mutat be Itáliának.
A füstölt árut Rácz József bátyai kistermelő készítette...
... a tűzpiros kalocsai paprikát pedig a KAGE Fűszerpaprika Zrt. biztosította...
... míg az pesti étterem-tulajdonos sztár-séf Gianni büszkén sétált a pusztán rögtönzött piac standjai között, aki egyébként maga is főzött!
A forgatáson asztalról asztalra haladt Gianni a műsorvezetővel, és belekóstoltak mindenbe, ami szem-szájnak ingere, és hagyományosan magyar!
Persze az élő tradíciókra legalább akkora hangsúlyt fektettek, mint a gasztronómiai élvezetekre: a kalocsai asszonyok népviseletben festették a tojásokat és a porcelánt, illetve hímezték a textileket.
Időközben megérkezett Kalocsa Város polgármestere, Török Ferenc is, aki együtt emelte poharát olasz vendégeinkkel.
Akikről pedig eddig nem ejtettünk szót, de ugyancsak ott voltak a "bakodi piacon" és minőségi portékáikkal öregbítették hazánk jó hírét: a puszta tulajdonosa, Szallár Károly és csapata, akik bográcsgulyással készültek a több mint 100 kilátogatónak.
Megjelentek kistérségünk képviselői is, így került az asztalra az uszódi rétes, töpörtyűs pogácsa és kuglóf, valamint a Harangozó-féle ízletes savanyúság-kínálat, az öregcsertői Tamás Ferenc által készített sajt, és a dunaszentbenedekiek paprikás kalácsa.
A régió gasztro-kincseinek faunája nem is lett volna igazi a "legendás" soltvadkerti Szent Korona Cukrászda tortái nélkül, nem beszélve Bedics Tamás "királyi kürtöskalácsáról".
A pékárukról pedig ki más gondoskodhatott volna, mint a kalocsai Karamell Kft!
Mindez persze csak ízelítő, kedvcsináló a júniusi műsorhoz. Aki teheti, kapcsoljon a Rai Uno csatornára, legyünk büszkék hazánk, régiónk, városunk vagy falunk kincseire együtt!
A sípszó után hagyjon üzenetet!