Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Fogyózunk? Csak élelmiszerre ment el kevesebb pénz

Szerző: Gábor János, – 2014-02-26 16:24:00

2013-ban a magyar vásárlók többet költöttek a weben, a ruházati üzletekben és a benzinkutaknál, ám az élelmiszerek esetében alig futotta többre, mint az előző évben - közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerdán az MTI-vel.

Az szervezet a közleményében idézi a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatait, miszerint 2013-ban többet költöttek a magyar vásárlók az áruházakban, mint egy évvel korábban, összesen 8425 milliárd forintot. Ez 176 milliárd forinttal több az egy évvel korábbinál. A növekedés éves szinten az árumennyiséget tekintve még szerény, 1 százalék körüli, ráadásul eltérő mértékű - jegyzi meg az OKSZ.

A korábbi évekhez hasonlóan kiugró mértékben nőtt a webes költekezés: 35-40 százalék közötti mértékben. A második félévben 8-9 százalékkal ugrott meg a ruházati cikkek vásárlása. Felfelé húzta a múlt évi mérleget a különböző műszaki, számítástechnikai termékek forgalma; főleg az utolsó negyedévben, 5 százalék körüli mértékkel.

Az OKSZ szerint a webáruházi költekezés azért is érdemel külön figyelmet, mert évek óta kétszámjegyű a növekedése. A KSH adata szerint 2013-ban 128 milliárd forintot fizettek a magyarok az internetes áruházakban. A valós netes költekezés azonban már ennél is több - vélik az OKSZ-nél, túlléphette már a 200 milliárd forintot. A külföldi webáruházakból vásárolt árucikkekkel együtt e szféra a részesedése már 3-4 százalék közötti.

Az élelmiszer-piac csak a tavalyi utolsó negyedévben közelítette meg a 2 százalékos növekedést, azonban éves szinten csak alig haladta meg az előző évi szintet. A KSH adatai szerint a múlt év második félévében az új dohányértékesítési rend elvitte a forgalom egy kisebb részét a hagyományos élelmiszer üzletektől, az újságárusok számára viszont 30 százalék feletti bevételkiesést okozott - jegyzi meg az OKSZ közleménye.

Az iparcikkek forgalma tavaly szerény mértékben nőtt a második negyedévtől, negyedévenként 0,4, 1,0 illetve 3,6 százalékkal. Ugyanez a tendencia az üzemanyag esetében is: a múlt év második negyedétől tapasztalható a forgalom növekedése, ami a második negyedévben 4,7, a harmadikban 2,6, a negyedikben pedig 4,5 százalékos volt.

Az OKSZ úgy véli, az idén előreláthatóan bővül majd a lakossági fogyasztás, de ennek mértéke továbbra is visszafogott lesz: mennyiségben 1,5-2 százalék körül várható.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó