Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Fogyasztószerek buktak meg a versenyhivatali vizsgálaton

Szerző: Korsós Éva, forrás:hvg – 2015-11-24 18:41:20

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) két külön eljárásban megállapította, hogy a Celsus Természetgyógyászati Kft. és a kényszertörlés alatt álló Integcom 2014 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., illetve a Netamin Kft. megtévesztő tájékoztatást nyújtott ördögnyelv-kivonatot is tartalmazó egyes étrend-kiegészítőiről. A GVH a jogsértésekért összesen 14,1 millió forint bírságot szabott ki.

A kérdéses termékek 0,6-1 g, valamint 1-1,5 g glükomannánt tartalmaznak, így azokról nem lehet hirdetni jótékony, egészségre vonatkozó. Az európai élelmiszer hatóság a glükomannánról és annak alkalmazásáról csak bizonyos állításokat fogadott el, ám azokat is kizárólag a egyedi feltételek teljesülése esetén. Ez azt is jelenti, hogy a glükomannán testsúlycsökkentő hatására vonatkozó állítás jogszerűen csak csökkentett energiatartalmú étrendi ajánlással együtt tehető.

A Celsus és az Integcom a fogyás ütemére vonatkozó, étvágycsökkentő, emésztést könnyítő, és a túlsúly kedvezőtlen hatásait csökkentő megtévesztő reklámállításokkal népszerűsítette, az „eredeti” jelző használatával pedig reklámjaiban piacelsőségi állítást fogalmazott meg, aminek a valóságtartalmát nem igazolta.

A Netamin szintén tisztességtelen magatartást tanúsított, mert 2014 májusa és novembere között a Netamin Ördögnyelv kivonat EXTRA étrend-kiegészítőt nem engedélyezett egészségre ható állításokkal reklámozta, megalapozatlan piacelsőségi állításokkal népszerűsítette, versenytársaival szemben szívbarátnak, vérnyomást növelő adalékot nem tartalmazónak minősítve e terméket, az EXTRA elnevezést pedig a kiemelkedő hatóanyag-tartalom megjelölésére használva.

A GVH a Celsusra 1,1 millió forint, az Integcomra 10 millió forint, a Netaminra pedig 3 millió forint bírságot rótt ki.

A fogyasztószerek a gyártók és a hatóságok egyik legnagyobb csataterét alkotják, nyáron például arra figyelmeztetett az ÁNTSZ, hogy megjelent a nemzetközi piacon egy szer, amely egy 1938-ban betiltott vegyületet tartalmaz, tavaly pedig egy olyan gyógyszerhamisító hálózatot lepleztek le, amelyben magyar érintettek is voltak.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó