Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Fizethet a magyar állam Hunvaldnak

Szerző: Bneu Edina, – 2012-02-27 16:51:01

Heteken belül kimondhatja a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság, jogtalanul tartották-e fogva több mint két évig Hunvald Györgyöt: ha ez megtörténik, az "elszámoltatást", illetve az ezért járó kártérítést a magyar államnak kell megfizetnie.


Hunvaldot pénteken a maffia-bűncselekmény és az ingatlanpanama vádja alól is felmentette első fokon a Fővárosi Törvényszék, és másfél év börtönre ítélte, amit viszont már leült 31 hónapos előzetes letartóztatásában. Így a volt szocialista polgármester - aki az egyik bulvárlapnak azt mondta, a teljes felmentésen kívül más nem jöhet szóba, így fellebbez az ítélet ellen - másodfokon azt kívánja majd bizonyítani, még azokban az ingatlanügyekhez nem kötődő vádpontokban sem bűnös, melyek miatt ezt a kártérítést a bíróság megállapította.

Hunvald és ügyvédje még tavaly áprilisban nyújtottak be keresetet a magyar állam ellen a strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz amiatt, hogy a magyar bíróság a legszigorúbb kényszerintézkedést rendelte el ellene, még akkor is, ha a vád a volt polgármester és a 8 és fél év börtönre ítélt elsőrendű vádlott Gál György ellen is bűnszervezeti - akár 20 éves büntetési tétellel is sújtható - elkövetés volt. A csupán az előzetes fogvatartás körülményeit, annak jogszerűségét vizsgáló strasbourgi bíróság több kérdést is megfogalmazott a magyar igazságyügyi tárcához. A minisztérium megküldte válaszát, ami ugyanakkor Hunvald szerint "több ponton hiányos, és érvrendszerében is elfogadhatatlan".

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó