Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Fizetett szabadság is jár majd a diákmunkánál

Szerző: Korsós Éva, forrás:retrofm – 2016-05-24 06:13:38

Szeptember elsején lép hatályba a diákmunka új szabályozása, amely fizetett szabadságot is biztosít a diákok számára, így a nyári diákmunkák még a korábbi rendben zajlanak - közölte a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége.

A szervezet tájékoztatása szerint pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben a szövetkezetekről szóló törvény módosítása, amely szerint a diákok tevékenységére nem a Munka törvénykönyvét, hanem a szövetkezeti törvényt kell majd alkalmazni.

Az új szabályozás a legfontosabb munkajogi jellegű garanciák megtartása mellett fizetett szabadságot is biztosít majd a diákoknak. A diákok és iskolaszövetkezetek életében ez azt jelenti, hogy az iskolaszövetkezetek és diákok közötti munkaszerződések megszűnnek, és új, személyes közreműködésről szóló megállapodásokat kell kötni. Ez akár kétszázezer szerződés újrakötését is jelentheti, hiszen az iskolaszövetkezetekben tevékenykedő csaknem 130 ezer diák jelentős része több iskolaszövetkezetben is rendelkezik tagsággal. A jogalkotó szeptember elsején lépteti hatályba a változást, és december 31-ig további négy hónapot ad az érintetteknek az átállásra az új rendszerre. A korábbi szerződések 2017. január 1-jén megszűnnek.

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó