Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Felszámolják a józsefvárosi kínai piacot?

Szerző: Korsós Éva, – 2012-09-01 08:10:49

Hamarosan bezárhatják a józsefvárosi kínai piacot, amelynek helyén sportközpont és szociális bérlakások épülhetnek.

A Magyar Hírlap úgy tudja, a lépés kormányzati támogatást élvez, a felszámolás igényét Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester is megerősítette. A döntés megszületését segíti az is, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem terjeszkedése miatt új zöld területekre van szüksége Józsefvárosnak. Az egykori MÁV-parcella így hamarosan önkormányzati tulajdonba kerülhet, amely sportközpontot és szociális bérlakásokat építene oda.

A Kőbányai út mellett fekvő terület - az egykori Ganz-teleppel szemben - egyébként a MÁV tulajdonában áll, bérleti díjként  hozzávetőlegesen harmincmillió forintot kap érte havonta. A felmondási idő százötven napos, tehát ha megvan a kormányzati szándék, záros határidőn belül kiköltöztethetők a gyakran kétes eredetű árut kínáló kereskedők.

A Magyar Hírlap megtudta: kormányzati szinten folyik az egyeztetés az ügyben, bár döntés egyelőre még nem született. A MÁV-nak egyébként korábban Gál András Levente, a Jó Állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos is levelet küldött, hogy felhívja a figyelmet a piaccal kapcsolatos anomáliákra.

Így tesz most Kocsis Máté is: a MÁV vezetőségének címzett levelében pontokba szedte azokat a tényeket, amelyek a piac felszámolása mellett szólnak. A polgármester szerint amellett, hogy a terület a hazai feketegazdaság egyik melegágya, súlyos terhet jelent az önkormányzatnak: egyrészt köztisztasági, másrészt közbiztonsági szempontból.

A lap szerint azonban a felszámolással számos érdek sérül majd. Hogy a piac mögött mekkora üzleti érdekek húzódnak, arról sokat elárul az Országos Kereskedelmi Szövetség becslése is. Vámos György, a szervezet főtitkára szerint a piacon évente százmilliárdos forgalom bonyolódik le - írja a Magyar Hírlap, amely úgy tudja: felmerült, hogy a piac bezárása zavart okozhat a kínai kapcsolatokban, ám kiderült, az üzemeltetők mögött vietnami és arab vállalkozók állnak.

(hirado)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Gaga és Ono nem repesztene


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó