Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Felminősítette a Fitch Magyarországot

Szerző: Korsós Éva, forrás:hvg – 2016-05-21 11:02:25

Öt év után ennél a hitelminősítőnél már nincs az ország a bóvli kategóriában. A kormány szerint ez azt mutatja, hogy "a magyar reformok működnek," bár a másik két hitelminősítő márciusban nem javított a besoroláson.

Befektetési kategóriába sorolta péntek este a Fitch Ratings hitelminősítő intézet a magyar államkötvényeket - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium péntek éjjel fél 11-kor. A minisztérium szerint a Fitch elemzői is elismerték, hogy – többek között – a tartósan pozitív fizetési mérlegnek, a devizahitelek forintosításának és az önfinanszírozási programnak köszönhetően jelentősen csökkent az ország és a pénzügyi szektor sérülékenysége.

A minisztérium közleménye szerint a cég a pozitívumok között említette a csökkenő államadósságot, amelynek finanszírozása egyre nagyobb arányban hazai (banki, lakossági) forrásból történik. Kiemelték a javuló államháztartási folyamatokat is, így a tartósan 3 százalék alatti költségvetési hiányt. A hitelminősítő idén 2 százalék, jövőre 2,5 százalék hiányt jelez előre. Szintén pozitívan értékelték a bankszektor javuló helyzetét, a bankadó idei és tervezett csökkentését.

 A Fitch idén 2,1 százalékos, jövőre 2,5 százalékos növekedést jósol.

 A Fitch 2012 januárjában sorolta bóvli kategóriába a magyar államadósságot, a három nagy hitelminősítőből utolsóként. A kormány a mostani döntés után arra számít, hogy a másik két hitelminősítőnél is javulhat a besorolás. A Standard and Poor's márciusban még a bóvli kategóriában hagyta az országot, miután megítélésük szerint a magyar gazdaság külső sérülékenysége csökkent, de továbbra is vannak bizonytalanságok a gazdaságpolitikában, és ez költségvetési kockázatokat jelenthet. A Moody's-tól is márciusban vártak javulást, de a helyzet nem változott.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Útlevelet kapnak a növények


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó