Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Ezek a legeladósodottabb városok

Szerző: Korsós Éva, – 2012-11-18 11:26:44

Nyilvános az eladósodott települések listája. Az egy főre jutó legmagasabb adóssága a Baranya megyei Alsómocsoládnak van.

A legeladósodottabb magyarországi településen mindenkire másfél millió forint tartozás jut, de van, ahol ez a szám csak 3 forint.

Az 1000 fős Bács-Kiskun megyei Uszódnak mindössze 3000 forint adóssága van, vagyis itt mindenkire 3 forint tartozás jut. A Baranya megyei Alcsómocsolád viszont nem ilyen szerencsés. Erdei iskolát, idősek otthonát építettek, csatornáztak a településen, hitelből. 300 millió forintot vettek fel, de a tartozás nagysága mindig változik, a svájci frank árfolyamától függ. Most a helyiek mindegyikére 1 millió 445 ezer forint adósság jut. A belügyminisztérium adatai szerint ez Magyarország legeladósodottabb települése.

"25 évre szóló kötvényt bocsátottunk ki, mint oly sok önkormányzat, de úgy gondoltuk, hogy 25 év alatt elporlasztjuk ezt a kölcsönt. De bejött a gazdasági válság, a svájci frank elemelkedett, ebből adódik, hogy most jelentősebbnek tűnik ennek a kölcsönnek a nagyság, de tudjuk ezt kezelni" – mondta Dicső László polgármester.

Az egy főre jutó adóssága alapján Alsómocsolád mögött dobogós még a szintén Baranya megyei Harkány és a borsodi Füzér is.

A megyei jogú városok között Hódmezővásárhely az első, majd Dunaújváros és Sopron következik.

A fővárosban az V., a VII. és a XXIII. kerület lakóira jut a legtöbb tartozás.

A kormány a héten döntött arról, hogy 1956 önkormányzat nagyjából 600 milliárdos adósságát részben vagy egészben átvállalja. Az 5000 főnél kisebb települések adósságát még idén, teljes egészében rendezik, az ehhez szükséges költségvetési módosító javaslatot már tegnap benyújtotta a nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlésnek.

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy ezt a pénzt Magyarország már megtermelte.

"A magyar emberek, a magyar gazdaság, a magyar vállalkozások, a magyar munkavállalók remekül dolgoztak a 2012-es évben és előállították azt a 100 milliárd forintot, amellyel lehetséges az önkormányzatok konszolidálása, tehát az önkormányzatok adósságból való kiváltása, legalábbis az a része, ami az 5000 főnél kisebb településekre esik" – mondta a miniszterelnök a műsorban.

Az 5000 főnél nagyobb települések adósságát a tervek szerint jövő év közepéig rendezik. Az iparűzési adóbevételek alapján dől el, hogy a tartozás hány százalékát veszi át az állam.

(hirado.hu)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó