Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Ez a 100 legjobb étterem most Magyarországon - itt a lista!

Szerző: Kováts Attila, Forrás: pénzcetrum.hu – 2014-05-28 16:00:21

Újabb kiadvány jelent meg Magyarország legjobb éttermeiről. A 100-as toplistán javarészt budapesti éttermek szerepelnek, de a készítők szerint 26 vendéglőért vidékre is érdemes ellátogatni.

Megjelent a Dining Guide étteremkalauz legjobb 100 magyar éttermet összesítő kiadványa. A toplistát 17 ponttal két Michelin-csillagos budapesti étterem, a IX. kerületi Costes és az V. kerületi Onyx vezeti. Bár meglepő, de a nemrég szintén Michelin-csillaggal díjazott Borkonyha a kalauz kritikusai szerint, 15,5 ponttal "csak" az összesítés 5 helyét csípte el. A Sas utcában található bisztrót ugyanis megelőzi a budai Duna-parton található Zona (16,5 pont) és a New York palota kiválósága, a Salon (16 pont) is.

     

A toplistán - ahogy az lenni szokott - főként fővárosi címek dominálnak; a 100 étteremből csupán 26 található valamelyik vidéki városban. A legjobb vidéki étterem címét ezúttal 14,5 ponttal a székesfehérvári 67 étterem hódította el. A felújított Patrícius-villában található éttermet a mádiGusteau (14 pont) és a balatonszemesi Kistücsök (14 pont) követi.

     

Budapesten főként a Duna pesti oldalán található éttermek kerültek fel a listára; a 100 étterem több mint fele található az V., VI., VII., VIII., IX., vagy éppen a XIV. kerületben. A legjobb budai éttermek az I. kerületben találhatók; ilyen többek között a toplista 3. helyezettje, a Zona, az Arany Kaviár (15 pont), és a Csalogány 26 (15 pont) is.

Mint ismert, az éttermeket 1-20 pontig (félpontonként differenciálva) értékelik az étteremkalauz kritikusai. Az értékelés 5 fő szempontja között mindig helyet kap az étterem személyisége, hangulata, környezete; az alapanyagok minősége; az elkészítés szakszerűsége; az ízek harmóniája, a kreativitás; valamint a kiszolgálás és a szerviz minősége is.

  • 8 PONT : étterem, amely számos hibával küzd, kismértékben felfedezhető pozitívumokkal
  • 9 PONT : étterem több pozitívummal
  • 10-12 PONT : étterem átlagosnál jobb, számottevő állandósággal, ismétlődően reményteljes étkezési nívóval
  • 13-14 PONT : igen jónak mondható konyha, innovatív készséggel, állandóságra törekvő, jó teljesítmény
  • 15-17 PONT : nemzetközi összehasonlításban az 1 Michelin-csillagnak megfelelő, kivételes gasztronómiai műhely
  • 18 PONT : kiemelkedően jó konyha nemzetközi mértékkel. 2 Michelin-csillagnak felel meg, csúcsszínvonalon teljesít, tudomása van a világ mindig aktuális gasztronómiai törekvéseiről, összetéveszthetetlen kulináris arcualttal bír, újító szellem vezérli
  • 19-20 PONT : a világ élvonalába sorolható étterem, teljesen egyedi, úttörő szellemben, életre szóló kulináris élmény
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó