Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

A régió hírei

Erdélyből jelentjük: a Petőfi Múzeumból a havasokba

Szerző: Vörös István, – 2012-09-07 08:46:43

A kalocsai 7. osztályos tanulók idei tanéve másképp kezdődött, mint ahogy azt megszokhatták. Még nem kerültek elő az órarendek, a tankönyvek, viszont a Katolikus Általános Iskola és Gimnázium valamint a Belvárosi és Kertvárosi Általános Iskola tanulói ugyanúgy korán reggel kelnek, mint társaik. Nem azért, hogy csengőszóra az iskolába érjenek, hanem mert színesebbnél színesebb programok várják őket nap, mint nap Erdélyben. Kalocsa testvérvárosában, Székelykeresztúron a Berde Mózes Unitárius Kollégium udvarán már reggel fél 8-kor menetre készen álltak a buszok és várták, hogy a több mint 100 fős gyereksereg és kísérőik reggelijüket elfogyasztva elfoglalják helyüket. Csütörtökön Fehéregyházára látogattak el, a nagy magyar költőre, forradalmárra, nemzeti hősre, a magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakjára, Petőfi Sándorra emlékezve. Helyszínről tudósító kolleginánk, Mike Szilvia a költőről elnevezett múzeum bemutatását kérte, az ottani gondnoktól.

A Fehéregyházi látogatás után a csapat kettéválva nézte meg a Szász-szék központjának, Segesvárnak a nevezetességeit, köztük például a véres gróf, Drakula szülőházát. Míg a Belvárosi Általános Iskola tanulói itt töltötték az időt, addig a többiek a Fogarasi-havasok egyik legmagasabban fekvő pontját célozták meg. Bár az út meglehetősen hosszú és szerpentines volt, a látvány és az ott szerzett élmény mindenkit kárpótolt,, és a „Lanovka” vagy ahogy ott hívják „telekabin”, a gyerekek kedvenc közlekedési eszköze lett. Hallgassuk meg az Erdélyben kiránduló Belvárosi Iskolás diákok, Kollár Fruzsina, Lehőcz Roland és Váradi Olivér beszámolóját.

Ha nem is dróthuzalon és Lanovkán, de az Erdélyben kiránduló gyerekek hamarosan hazatérnek. Előtte viszont még körbejárják szállást adó városuk, Székelykeresztúr nevezetességeit, és megpróbálják azt, amit ez idáig csekély sikerrel tettek az elődök, foci mérkőzés keretében legyőzni a testvérvárosi, keresztúri gyerekeket. Szurkoljunk a kalocsai csapatnak és természetesen, ahogy megszokhatták, Erdélyi beszámoló holnap is lesz itt a 100-on, addig pedig figyelemmel kísérhetik a gyerekek programjait képekben is, amelyeket Koprivanacz Kristóf készített és néhányat már most megtalál nálunk, úgy ahogy az elmúlt napok úti naplóját is.

(További képekért katt ide: köszönet érte a snassz.hu-nak!)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó