Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

A régió hírei

Erdélyből jelentjük: a Medvetóban csobbantak gyerekeink

Szerző: Vörös István, – 2012-09-04 09:47:41

A kalocsai Katolikus Általános Iskola és Gimnázium valamit a Kertvárosi és Belvárosi Általános Iskola 7. osztályos tanulói ezekben a percekben is Székelyföld nevezetességeivel ismerkednek meg. Tudósítónk, Mike Szilvia segítségével „online naplót” vezetünk honlapunkon.

A tanulmányi kirándulás első igazán eseménydús napja volt a tegnapi. Székelyudvarhely mellett ellátogattak Farkaslakára, a parajdi Sóbányába, és mivel az időjárás is kegyes volt a több mint 100 fős gyereksereghez és kísérőikhez, a délutánt Szovátán, a Medvetó partján töltötték. Tudósítónk összefoglalóján keresztül a gyerekek mellett egy kicsit a hallgatók is bepillanthatnak Erdély mesés világába. A hétfői nap programjának első felében megtapasztalhatták a székely emberek vendégszeretetét. Farkaslakán, ahol a szuvenírek beszerzése és a Trianoni emlékmű meglátogatása mellett, igazi őslakosokkal is találkoztak. A gyerekek itt megismerkedhettek a horgolás kézművességével. A turista látványosság mellett a padon ugyanis 3 idős asszony ült, horgolt és árusította saját portékáját.


A horgolt terítőkben leginkább a lányok gyönyörködtek hosszú perceken keresztül, de a fiúk is örülhettek, hisz Parajdon a Sóbányában kedvükre futkoshattak, játszhattak a felszíntől mintegy 120 méter mélyen. Természetesen nem mulasztották el megízlelni a falakat sem, hogy sóbánya valóban sós-e. A teszt eredménye, igen, sós. J A bányatermekben szezonban 2500-3000 személy is megfordul naponta. Köztük asztmás és más légző rendszeri betegségben szenvedő gyerekek és felnőttek egyaránt, hisz amellett hogy a föld alatti szabadidőparkban kicsit és nagyok is felszabadultan sportolhatnak játszhatnak és mozoghatnak, a belélegzett levegő jótékony hatással van a szervezetükre is. Erről a parajdi Sóbánya idegenvezetője számolt be tudósítónknak.

A nap fénypontja minden gyermek számára, kétség kívül a Medvetó volt. Délután 15 óra magasságában érkezett meg a csoport Szovátára. A buszokon a diákoktól elhangzott ismertetőkből társaik megtudhatták, hogy a Medvetó alakja kiterített medvebőrre hasonlít, innen származik a neve. Bár ezt leellenőrizni nem volt lehetőségük a tó mérete miatt, de a víz sótartalmáról meggyőződni igen. A sóbányához hasonlóan az íz-teszten a Medvetó is átesett, a végeredmény itt is az előzőhöz hasonló volt. Helyszínen lévő munkatársunk a strand egy alkalmazottját faggatta a tó kialakulásáról, hőmérsékletéről és a szervezetre való jótékony hatásairól.




Mivel a víz bizony mindenkiből kiszívta az energiát és a strandolás végére a csapat meg is éhezett, a buszon mindenki egy-egy kürtöskalácsot majszolhatott. A nap végén nem csak kollégánk, de a gyerekek is tollat ragadtak és úti naplót kezdtek körmölni. Ezt követően felelt a Kertvárosi Általános Iskola két tanulója Mike Szilvia kérdéseire.




Folyamatosan frissülő úti naplónk mellett képes beszámolón keresztül is követheti a diákok Erdélyi kirándulását, amelyekből néhányat már most megtekinthet!

A képekért köszönet Koprivanacz Kristófnak! (További fotók ITT!)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó