Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Elnémulhat a Bumeráng: felmondták a Neo FM szerződését

Szerző: Bneu Edina, – 2012-06-20 11:42:00

Felbontotta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Neo FM rádiócsatornára vonatkozó frekvenciaszerződést, mert a csatornát üzemeltető cég a hétfői határidőig nem kezdte meg frekvenciadíj-tartozásainak törlesztését - jelentette be a Médiatanács szóvivője szerdán.


A Neo FM nem élt a Médiatanács által felkínált mentőcsomaggal, a hétfői határidőig pedig nem kezdte meg adósságainak törlesztését, így a hatóság felmondta a csatorna frekvenciaszerződését - közölte Kiricsi Karola, a médiahatóság szóvivője szerdán. A bejelentés szerint a Neo FM üzemeltetőjének 30 nap áll a rendelkezésére a fellebbezéshez, ezalatt a csatorna "saját felelősségére" folytathatja a sugárzást. Kiricsi szerint a döntés végleges, akkorsem vonják vissza, ha a rádió időköben elkezdi a fizetést.

Az egyelőre nem tudni, hogy mikor némulhat el a Neo FM, az Antenna Hungáriánál a hvg.hu kérdésére azt válaszolták, hamarosan tájékoztatást adnak ki az üggyel kapcsolatban.

A NeoFM rádió hétfői sajtótájékoztatóján kért csődvédelmet. Horváth László, a rádió mögött álló cég, az FM1 Friends Kft. ügyvezetője értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a Neo-n nem hirdetnek az állami vállalatok. A Neo FM vezérigazgatója, Földes Ádám szerint a magyar vállalatok nem akarnak „megbélyegzettek lenni” és ezért nem támogatják a NeoFM rádiót. Földes azt mondta, ha valaki átvállalja a rádió összes tartozását, annak 1 forintért odaadnák a rádiót.

A Méditanács hétfőig adott időt a Neo FM üzemeltető cég adósságtörlesztésének elkezdésére és a bankgarancia felmutatására (153 millió forint). Elengedtek továbbá 40 milliónyi késedelmi díjat. A rádió decemberről tartozik a tavalyi frekvenciadíjuk egy részével, az idei frekvenciadíjjal (a hvg.hu korábbi értesülése szerint ez 464 millió forint + áfa/év - a szerk.), illetve a tavalyi árbevétel alapú díj idénre halasztott részleteivel (771 millió/év).

A Médiatanács bírósági eljárást helyezett kilátásba arra az esetre, ha a tulajdonosok nem rendezik adósságukat – jelentette be június 6-án Auer János, a Médiatanács tagja. A médiahatóság június elején szólította fel a rádiót, hogy kezdje el a tartózásai törlesztését, különben visszavonják az engedélyét. Az állami tulajdonban lévő frekvenciák hasznosítását felügyelő Médiatanács tagja akkor azt nyilatkozta, hogy hatóság elengedi a felgyülemlett 40 milliós késedelmi kamatot, de amennyiben a rádió nem él a lehetőséggel, akkor azt úgy fogják értelmezni, hogy a tulajdonosok "az adósságot hátrahagyva maguk kívánják bezárni a rádiót".

A NeoFM tulajdonosainak a reklámpiac 3 éve tartó pangása mellett, azt is tudatosítaniuk kell, hogy a kormányzati és az állami vállalatok nem hirdetnek a közel másfél milliós hallgatóval rendelkező rádiót. Egyetlen percnyi hirdetést sem helyeztek el a Neo FM műsorában az állami intézmények – derül ki a Kantar Média Kft. hvg.hu-hoz korábban eljutatott adataiból. Ezzel szemben az állami hirdetések nagy részét a Közgép nevű építőipari céget is vezető Nyerges Zsolt többségi tulajdonában lévő rádió, a Class FM kapta meg. (A Class és az állami vállalatok viszonyáról, a rádió által megszerzett állami kampány- és reklámköltéskeről itt olvashat részletesebben.)

(hvg.hu)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó