Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Elektronikus jegyrendszerre vált a BKV

Szerző: Vörös István, – 2013-05-23 15:23:32

Jövőre indul a budapesti elektronikus jegyrendszer megvalósítása. Bérletigazolvány helyett chipkártya lesz, a papír-bérletszelvény pedig megszűnik.


Az elmúlt két évtizedben a világ számos nagyvárosában vezettek be hasonló rendszert – most végre Budapesten is lehetőség nyílik rá. Az új BKV-bérlet fényképpel ellátott chipkártya lesz és a hozzátartozó bankszámlát a BKK fogja vezetni. A bérletet automatikusan meg lehet majd hosszabbítani, illetve ha elveszítjük, akkor a rajta levő összeget áttölthetjük majd az új kártyára.

A vonaljegyek is megváltoznak. Még nem döntötték el, de 30 vagy 60 perc időtartamra fognak szólni a jegyek. Ez időn belül korlátlan számban utazhatunk és szállhatunk át egyik vonalról a másikra.

A jegyérvényesítők is megújulnak. Bevezetik a napi költési limitet, ami azt jelenti, hogy ha jeggyel utazunk és egy napon adott időn belül meghatározott számú jegyet használunk fel, akkor utána aznap már többet nem von le a rendszer a kártyánkról. Ez akkor praktikus számunkra, ha nem éri meg nekünk bérletet vásárolni, de egy adott napon a megszokottnál többet kell utaznunk.

Valószínű a hosszú sorban állás is meg fog szűnni. Az utazási kártyákat és az azokhoz tartozó utazási számlát a jövőben az interneten vagy telefonos ügyfélszolgálaton keresztül is fel tudjuk majd tölteni. Ettől függetlenül a helyszíni pénztárak nem tűnnek el, és az eddigi jegykiadó automatákat is megújítják.

Az ellenőrök is új eszközökkel fognak dolgozni. Hordozható készülékekkel fogják ellenőrizni a jegyek és bérletek érvényességét. A metró- és bizonyos HÉV-állomásokra automatikusan működő be- és kiléptető kapukat építenek, amiknek köszönhetően a bliccelés visszaszorul majd.

A BKK új rendszere még arra is alkalmas lesz, hogy ha nem vettük meg előre a jegyet vagy bérletet, akkor is utazhatunk majd, mert az érintés nélküli bankkártyánkról utólag, egy összegben vonnák le másnap hajnalban az előző napi utazásainkhoz rendelt jegyek, vagy napijegy árát.

(pozitivnap.hu)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Hideg, szeles idő lesz


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó