Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Egyre kevesebben hisznek a nyugdíjkasszákban

Szerző: Gábor János, – 2014-02-14 14:37:00

Csökken az önkéntes és a magánnyugdíj kasszák taglétszáma, valamint az egészségkasszák vagyona; a bevételek és az egy főre jutó átlagos vagyon is apad.

Tavaly enyhén csökkent az önkéntes nyugdíjpénztárak, az egészségkasszák és a magánnyugdíjpénztárak taglétszáma – derült ki a Stabilitás Pénztárszövetség közleményéből. A pénztárak érdekképviseleti szervezete szerint az 1,1 millió fős taglétszám lényegében stagnált, az egyes pénztártípusok összlétszáma azonban csökkenő tendenciát mutat. Az egészségkasszák taglétszáma minimális mértékben csökkent, tavaly ugyanis 60 százalékkal kevesebben léptek be, mint 2012-ben, a kilépések száma viszont nem mérséklődött ilyen ütemben. A magánnyugdíjpénztárak taglétszáma is apad, és az önkéntes pénztáraknál is meghaladja a kilépők száma a belépőkét, 60 ezer kilépő taggal szemben csak 22 ezer új belépőt regisztráltak 2013-ban.

A magánnyugdíj-pénztári és az önkéntes nyugdíjpénztári tagok egy főre jutó vagyona viszont jelentősen, 11-12 százalékkal nőtt a tavalyi évben, amely az önkéntes pénztári tagoknak fejenként közel 100 ezer forintos gyarapodást hozott. Tavaly az önkéntes kasszák 8 százalékos átlaghozamot értek el, a hozamok 10 éves átlaga 7,7 százalék lett. Ez évi 2,8 százalékos reálhozamot jelentett. Az egészségkasszák egy főre jutó átlagos vagyona 3,8 százalékkal csökkent az 2012-höz képest.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó